Hoće li američka katolička crkva povratiti ugled?

Vrh Katoličke crkve u Americi uvodi niz mjera, od dežurnog telefona za slučajeve spolnog zlostavljanja od strane biskupa i pripreme “kodeksa ponašanja” za potonje do imenovanja sutkinje koja će ocijeniti jesu li te mjere dovoljne nakon ljetošnjih skandala.
Zadnji mjeseci bili su “pakleno ljeto za američku katoličku obitelj”, priznao je u četvrtak kardinal Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka. Katolici žele da Crkva “položi račune, da bude transparentna i djeluje”, dodao je.

Kardinal Dolan je izvijestio o imenovanju bivše savezne sutkinje, ugledne Barbare Jones koja će ocijeniti mjere što ih je donijela njegova nadbiskupija kako bi odgovorila na zlouporabe i spriječila ih te je obećao da će “poslušati njezine preporuke”.

Američki biskupi su na tiskovnoj konferenciji u srijedu objavili da uvode dežurni telefon za koji je zadužena “treća strana” radi prijave zlouporaba koje počine biskupi. Usto je najavio da uskoro izdaju “kodeks ponašanja” za biskupe.

Kardinal je priznao da, iako je već donio niz mjera za suzbijanje zlouporabe, katolici počinju “gubiti povjerenje u svoje biskupe” nakon ljetošnjeg crnog niza. Taj je počeo u srpnju ostavkom kardinala Theodorea McCarricka optuženog za spolno zlostavljanje jednog tinejdžera prije više desetljeća. Pokazalo se da su protiv njega bile podignute i druge tužbe koje nisu dobile sudski epilog zbog isplate velike odštete.

Prelati su sada u fokusu pravosuđa: nakon istrage u Pennsylvaniji gdje je u katoličkim ustanovama više od 300 svećenika desetljećima spolno zlostavljalo 1.000 djece, glavna tužiteljica savezne države New Yorka najavila je veliku istragu u svojoj državi kojom će se utvrditi kako su mjesne biskupije mogle prikrivati zlouporabu, zatraživši pristup arhivima. Još pet saveznih država vodi svoje istrage.

“Naravno da osjećaju pritisak” koji je pojačan zbog pada broja vjernika, ističe Dennis Doyle, teolog na sveučilištu u Daytonu: u 2014. udio katolika u američkom stanovništvu bio je u 20,8 posto, a u 2007. je bio 23,9 posto, navodi institut Pew.

You may also like

0 comments