HNS prednjači u broju donacija

Hrvatska narodna stranka (HNS) prednjači po iznosu donacija primljenih u prvih šest mjeseci ove godine, pokazuje izvješće te stranke, ali za konačan sud o donacijama treba pričekati da svoje izvješće objavi HDZ iz kojega proučuju da će to učiniti u zakonskom roku, dakle do ponoći, 15. srpnja. Gotovo pola milijuna (495.500) kuna dobio je HNS od 32 donatora, među kojima prednjače HNS-ovi dužnosnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Po 20.000 kuna svojoj su stranci, primjerice, donirali ministrice Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, ministar Ivan Vrdoljak, zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir, župan Matija Posavac, saborski zastupnik Srđan Gjurković. Zastupnici Boris Blažeković, Ivica Mandić i Goran Beus Richembergh u stranačku su blagajnu uplatili po 15.000 kuna, koliko i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, župan Predrag Štromar donirao je 10.000 kuna. HNS je od donacija skupio pet puta više od SDP-a, na čiji je račun u prvoj polovici ove godine donirano oko 100.000 kuna, što je za trećinu manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Hrvatska seljačka stranka (HSS) u šest mjeseci ove godine od donatora je, pak, dobila tri puta više novca nego u istom razdoblju lani – dobila je 67.420 kuna, a prošle godine 16.300 kuna. Utrostručio se i broj donatora, ove ih je godine 15, a najizdašniji je Exportdrvo iz Zagreba s 40.000 kuna. IDS je od donatora dobio nešto više od devet tisuća kuna, Hrvatski laburisti 2408 kuna, HSP-AS 2.000 kuna, HSU 800 kuna. Jesu li i koliko donatori bili izdašni spram HDZ-a znat će se do srijede, 15. srpnja do kada političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju javno objaviti izvješća o donacijama primljenim od 1. siječnja do 30. lipnja.Javnost moraju obavijesti i u slučaju da u spomenutom razdoblju nisu imali donacija. Iz HDZ-a poručuju da će javnost pravovremeno znati o njihovim donacijama. Uvijek se držimo zakona, pa će tako biti i ove godine, nećemo kasniti s objavom izvješća o donacijama, rečeno je Hini iz HDZ-a.

Predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin izjavio je u ponedjeljak da je ta stranka nakon izbora spremna razgovarati s jednom od pobjedničkih koalicija uz preduvjet – milijardu kuna ulaganja u Slavoniju, jer se neće kao IDS, “prodati za kikiriki”.

Vulin je na konferenciji za novinare rekao da “nema nikavih tajnih ili javnih dogovora i pregovora s HDZ-om ili SDP-om” i da stranka izlazi na izbore samostalno. Reagirajući na medijske napise o navodnoj spremnosti HDSSB-a na koaliranje s Kukuriku koalicijom, Vulin je naglasio kako je dobro što se sve češće raspravlja s kime će HDSSB koalirati prije ili poslije izbora. To dokazuje snagu stranke, rekao je i podsjetio kako je, još početkom ove godine, Glavni odbor stranke odlučio da na predstojeće parlamentarne izbore HDSSB izlazi samostalno.

HDSSB nije bio, niti će biti nikakav privjesak Tomislavu Karamarku ili Zoranu Milanoviću, a to je ono što ih smeta, i stoga nam podmeću na ovakav način, gurajući nas u kojekakve koalicije, s jednima ili drugima, poručio je Vulin. Ustvrdio je kako su HDZ-ova i SDP-ova koalicija za HDSSB jednake, jer, kako tvrdi, “jedni su dokazano nesposobni, a drugi su dokazani lopovi”, ali je realno da će jedan od ta dva bloka, voljom hrvatskih birača, osvojiti relativnu većinu na parlamentarnim izborima.

Budući kako smatra da ni jedan od ta dva bloka neće imati apsolutnu većinu nakon parlamentarnih izbora Vulin je kazao kako su spremni razgovarati, ali preduvjet za stol su milijarde kuna ulaganja u Slavoniju, jer su pet slavonskih županija najzaostalije u Hrvatskoj, i to treba mijenjati. Ocijenio je kako lijevi ni desni, svih ovih godina nisu ništa dobro donijeli Slavoniji te da ni nova Vlada neće donijet ništa dobro, ako u njoj ne bude bilo HDSSB-a, koji će zastupati interese slavonskih županija.

Sigurno se nećemo “prodati” kao IDS za kikiriki, za 300 milijuna kuna za Istru, već će to biti puno značajnija ulaganja u Slavoniju, jer ta regija mora dobiti više, budući da je stanje u njoj jednostatvno neodrživo, istaknuo je Vulin. Zamoljen da komentira podršku HDSSB-a Sanji Barić za sutkinju Ustavnog suda Vulin je kazao kako izbor ustavnih sudaca ni na koji način ne znači približvanje bilo kojoj opciji te da je prerano govoriti s kime će HDSSB koaliirati.

You may also like