HNS: Oreškovićev apel išao je Karamarku

Saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh u utorak je ocijenio kako je apel premijera Tihomira Oreškovića o potrebi više tolerancije u javnom dijalogu prvenstveno upućena prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, jer premijeru, kaže, nije lako od svojih suradnika svakodnevno slušati radikalne poruke i najave.

“Ta poruka je prije svega adresirana na Tomislava Karamarka, koji svaki stranački skup iskoristi za plasiranje nove ideje kojom bi prijetio ili radikalizirao javni diskurs. Nadam se da će ta poruka doći i do njega”, rekao je Richembergh na konferenciji za novinare.

Pozdravio je premijerovu poruku, ali i poručio kako ju je trebao izreći već prve noći kada je postao premijer, s obzirom da mu sada, kazao je, nije lako od svojih ključnih suradnika iz Domoljubne koalicije slušati radikalne najave, “koje su radikalizirale javni diskurs, pa premijer sada mora smanjivati štetu učinjenu najavama prvog potpredsjednika Vlade”.

Uvjeren je da svakodnevnim radikalnim izjavama Karamarko i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić žele pozornost javnosti odvući od pravih problema u državi, stvaranjem zebnje i straha te atmosfere u kojoj je nemoguće uspostaviti normalne funkcije građanskog društva.

U ime HNS-a Richembergh je pozvao premijera Oreškovića i sve ministre u Vladi da se uozbilje i pristupe poslu za koji su plaćeni, da počnu komunicirati sa Saborom te u konkretne zakonske prijedloge pretoče sve ono što su javnosti predstavljali kao reformske ideje. “Ne nadamo se kako će se to dogoditi već sutra, jer vidimo veliku inertnost Vlade. Jer inače, to ćemo početi raditi mi”, kazao je Richembergh, koji je konferenciju za novinare počeo simboličnom zvonjavom zvona, kojom je Vladu pozvao da se probudi iz “zimskog sna”.

Upozorio je kako hrvatska javnost trenutno svjedoči “nirvani”, koja nije primjerena zemlji opterećenoj brojnim otvorenim pitanjima i problemima. Posebno se to, kaže, odnosi na Vladu nastalu dogovorom Domoljubne koalicije i Mosta, koje je naveo kao “najžešće zagovaratelje reforme”. Podsjetio je, naime, kako su Domoljubna koalicija i Most javnost tri mjeseca uvjeravali da imaju pripremljen čitav set reformi, za koje traže povjerenje kako bi ih mogli provoditi.

“Sabor od prvog dana u novom sazivu raspravlja samo o izvješćima iz 2014. godine, a Vlada do sada Saboru nije isporučila niti jedan prijedlog reformi. To je porazna činjenica, a Domoljubna koalicija i Most se i dalje bave sami sobom”, naglasio je Richembergh. Dodao je kako se premijer Orešković sam odrekao simboličnih sto dana poštede, rekavši kako je izazova toliko da već od idućeg tjedna počinju raditi. HNS-ov zastupnik napomenuo je da Vlada još nema ni sve ministre, niti se znaju tko će biti pomoćnici ministara “koji nemaju s kim raditi”.

“Sada je jasno da je to velika improvizacija, koja se umjesto na ‘pet plus’ svodi na ‘pet n’ – nesnalaženje, nepovjerenje, neznanje, nerad i neistine”, poručio je Richembergh. Javnost je, dodaje, tek jučer saznala da je Vlada bila u velikoj zabludi jer nije znala da mora platiti pravne usluge koje je naručila u slučaju bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje. “Kraj silne vojske pravnika u uredima za zakonodavstvo, ministarstvima pravosuđa i uprave te samoj Vladi, ta je Vlada, da bi razriješila jednostavno pitanje, morala outsourcati pravne usluge. Što će tek biti kad bude morala sastavljati ili potpisvati ugovore, ili kad bude morala odlučivati o stvarima važnim za više dionika i gdje će se morali definirati uloga pojedinih od njih”, upitao se.

Crnojin i slučaj ravnatelja SOA-e te izbor predsjednika Odbora za unutarnju politiku, gdje je Most imao suprotno mišljenje od Domoljubne koalicije, Richembergh vidi kao potvrdu da je “užareno” nepovjerenje između Domoljubne koalicije i Mosta. “U izboru predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost smo se zbog jednog kaprica stranke, koja nije htjela poštivati sabosrki Poslovnik niti Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, sedam dana bavili hoće li predsjednik tog odbora biti iz najveće oporbene stranke ili ne. Na kraju je presudilo što su se zastupnici Mosta odlučili poštivati zakon”, rekao je

You may also like

0 comments