HND: Vlada mora biti otvorena prema medijima i javnosti

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je ponovo pozvalo hrvatsku Vladu da se maksimalno otvori prema javnosti i uspostavi praksu redovitih, tjednih konferencija za novinare, ponukano neprimjerenim odnosom prema novinarima ispred zgrade Vlade RH na Trgu sv. Marka, uoči današnje vladine sjednice.

HND je priopćio kako je uputio poziv Vladi nakon što su novinari, kako je objavljeno u medijima, danas bili fizički onemogućeni da prije sjednice Vlade uobičajeno postavljaju pitanja ministrima prilikom njihova ulaska u zgradu na Markovu trgu, za što je bila angažirana policija. “Upravo taj događaj pravi je trenutak da se konačno na primjeren način uspostavi odnos Vlade i njezinih ministara prema novinarima i medijskim ekipama, koji je od ukidanja redovitih konferencija za novinare prije deset godina, krajnje ponižavajući, te otežava pravodobno informiranje građana o svim relevantnim pitanjima”, smatraju iz HND-a.

Podsjećaju da do čekanja pred zgradom Vlade i ‘povlačenja ministara za rukave’ ne bi nikada ni došlo da su pravila jasno postavljena, odnosno da su ministri svakodnevno dostupni za sva pitanja koja novinare i javnost s pravom zanimaju. Komunikacijska strategija Vlade naprosto ne smije biti dodatno zatvaranje prema javnosti, ona je dužna biti otvorena za sve što građane putem njihovih novinarskih poslanika zanima, smatraju iz HND-a. “Od Vlade i svih drugih aktera političkog života zahtijevamo da na sve moguće poznate načine uspostave transparentnu komunikaciju s novinarima i građanima”, navodi HND u priopćenju koje je potpisao predsjednik tog Društva Saša Leković.

HND podsjeća kako godinama apelira na hrvatske vlade da se počnu ponašati kako priliči onima u demokratskim zemljama, da je to nedavno ponovo zatražio dobivši i potporu Međunarodne federacije novinara – IFJ i 600 tisuća novinara koje ona zastupa, no da dosad na pismo predsjednika IFJ-a, upućeno najvišim državnim dužnosnicima nitko nije odgovorio.

You may also like

0 comments