HND: Smjena Radmana je nedemokratska

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je ocijenilo da današnja odluka Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora da saborskim zastupnicima predloži razrješenje glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana, te da za v.d. ravnatelja predloži urednika na HTV-u Sinišu Kovačića, još jednom pokazuje kako je koalicija na vlasti odlučila ovladati javnim medijskim servisom u maniri nedemokratskih režima.

“Na rad Gorana Radmana kao glavnog ravnatelja HRT-a Hrvatsko novinarsko društvo imalo je niz primjedbi na koje je kritički javno ukazivalo, ali smjenjivanje prije saborske rasprave o izvješću o radu HRT-a, a nakon prijetnji o smjenjivanju koje su izgovarali političari koalicije na vlasti na političkim skupovima, smatramo nedopustivim u demokratskom društvu”, stoji u priopćenju krovne novinarske organizacije.

Prijedlog saborskog Odbora za medije da v.d. glavnog ravnatelja HRT-a bude Siniša Kovačić, urednik na HTV-u i predsjednik udruge Hrvatski novinari i publicisti, ocjenjuju neprihvatljivim. Tvrde da je ta udruga utemeljena kako bi, “suprotno svim profesionalnim i etičkim načelima, svakim istupom štetila novinarstvu, integritetu novinara i slobodi javnog izražavanja, te interesu građana Hrvatske, služeći vlasti baš kako je šef Domoljubne koalicije, a sada i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko prije godinu dana i zaprijetio da će novinari morati činiti kad on dođe na vlast”.

HND najavljuje da će, kako navode, i o ovom novom udaru na slobodu izražavanja i javni interes u Hrvatskoj, izvijestiti sve međunarodne medijske organizacije. Podsjećaju da je borbu HND-a za slobodu javnog izražavanja i protiv pritiska na novinare i medije podržala i Međunarodna federacija novinara (IFJ).  “No, na pismo njezina predsjednika poslano u ime 600 tisuća novinara iz cijeloga svijeta do danas nisu odgovorili Predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Vlade kao ni drugi visoki državni dužnosnici kojima je pismo upućeno, što dodatno govori o njihovom demokratskom kapacitetu i političkoj odgovornosti”, zaključuje HND u priopćenju.

Postupak Radmanova razrješenja pokrenuo je Nadzorni odbor HRT-a, koji je kao razlog za razrješenja naveo nepoštivanje zaključaka o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda. Svoj prijedlog Odbor za informiranje, informatizaciju i medije će proslijediti Hrvatskom saboru koji će donijeti konačnu odluku.

You may also like