Home Ekonomija HNB putem repo aukcije bankama plasirao 80 milijuna kuna

HNB putem repo aukcije bankama plasirao 80 milijuna kuna

by Petra Rajković

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 280 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,3 posto, objavljeno je iz središnje banke.

Na 48. obratnu repo aukciju od početka godine, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 80 milijuna kuna, a HNB ih je sve prihvatio.

Datum namire ovotjedne aukcije je 30. studenoga, a datum reotkupa 7. prosinca.

U srijedu 30. studenoga dospijeva i 280 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji, također po fiksnoj repo stopi od 0,30 posto.

Inače, HNB je prošlog tjedna održala i četvrtu i posljednju ovogodišnju strukturnu repo aukciju u ovoj godini, na kojoj je bankama po fiksnoj repo stopi od 1,4 posto plasirala ukupno 47,5 milijuna kuna, što je najniži iznos plasiran putem strukturnih aukcija ove godine.

HNB je tako kroz četiri strukturne repo aukcije bankama ukupno plasirao ukupno 993,4 milijuna kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.

Cilj strukturnih repo aukcija bio je osigurati bankama dugoročnije izvore kunske likvidnosti (ročnost operacija je četiri godine) uz nisku kamatnu stopu. Strukturne repo operacije pridonose spuštanju kunske krivulje prinosa na srednjoj/dužoj ročnosti, razvoju domaćeg tržišta za kunske državne vrijednosne papire te motiviraju banke da povećaju kreditiranje u kunama.

(Agencije)

Related Posts