Home Ekonomija HNB plasirala 90 milijuna kuna

HNB plasirala 90 milijuna kuna

by Agencije

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je na redovnoj obratnoj repo aukciji bankama plasirala 90 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a. 

 Na 18. obratnu repo aukciju od početka godine, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 90 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatio sve prispjele ponude.  Datum namire je 4. svibnja, a reotkupa 11. svibnja.

Ovaj tjedan, u četvrrtak 5. svibnja, dospijeva 80 milijuna kuna koje je HNB plasirao poslovnim bankama na prošlotjednoj redovnoj repo aukciji. S redovnim tjednim obratnim repo aukcijama središnja je banka započela krajem rujna prošle godine, dok je sredinom veljače ove godine održala je i prvu od četiri najavljene ovogodišnje strukturne obratne repo aukcije.

Na prvoj strukturnoj obratnoj repo aukciji, održanoj 16. veljače, bankama plasirala ukupno 565 milijuna kuna po fiksnoj repo stopi od 1,80 posto i s rokom dospijeća od četiri godine. Ukupni učinak planiranih strukturnih operacija ovisit će o zanimanju banaka, a procjenjuje se da bi to bilo približno jednako spuštanju stope obvezne pričuve za jedan postotni bod, odnosno oko tri milijarde kuna kroz četiri najavljene aukcije za ovu godinu.

Kao kolateral za strukturne, kao i redovite tjedne repo operacije koje nastavlja održavati, HNB prihvaća dužničke vrijednosne papire izdavatelja iz Republike Hrvatske u svim valutama koji dospijevaju nakon datuma reotkupa, pod uvjetom da izdavatelj ili izdanje imaju kreditni rejting najmanje jednak rejtingu Republike Hrvatske, prema barem jednoj od međunarodnih agencija.

Related Posts