HNB oslobodio još 570 milijuna kuna

Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je na obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 571,5 milijuna kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,80 posto, objavljeno je iz HNB-a.

Ukupan iznos pristiglih ponuda banaka bio je 571,5 milijuna kuna, a središnja je banka prihvatila sve ponude. Datum reotkupa je 21. listopada ove godine.  Inače, danas dospijeva 535 milijuna kuna koje je HNB plasirao prošotjednom obratnom repo aukcijom, također po stopi od 0,80 posto.  Današnja obratna repo aukcija treća je takva operacija središnje banke od kraja rujna, odnosno 30. rujna kada je HNB plasirao 1,88 milijardi kuna, a i ta je aukcija bila po stopi od 0,80 posto.

Obratnim repo aukcijama središnja banka utječe na kunsku likvidnost banaka, odnosno djeluje na potiskivanje pritisaka na rast kunskih kamata na novčanom tržištu.  Financijsko je tržište, naime, reagiralo na primjenu zakonskog rješenja za konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u eurske slabljenjem kune prema euru i rastom kamatnih stopa.  Kako bi utjecala na povećanje likvidnosti u sustavu te korekciju tržišnih kamatnih stopa, središnja je banka krajem rujna najavila operaciju na otvorenom tržištu kroz obratnu repo aukciju, koja podrazumijeva kupnju vrijednosnih papira od strane HNB-a, uz istodobnu obvezu njihove prodaje na ugovoreni dan.

Iz središnje su banke krajem rujna najavili da će u cilju održavanja stabilnosti tečaja i zadovoljavajuće kunske likvidnosti pratiti što se zbiva na tržištu te, ovisno o potrebi i procjeni, intervenirati na deviznom tržištu prodajom deviza, a također će koristiti postojeće instrumente monetarne politike kao što su repo operacije. Također su najavili i ukidanje Odluke o upisu obveznih blagajničkih zapisa HNB-a, s očekivanim učinkom od oko 3,4 milijarde kuna.

You may also like