HNB na repo aukciji prihvatio ponude banaka od 218 milijuna kuna

Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je na obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 218 milijuna kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,50 posto, objavljeno je iz HNB-a. 

 Na prvu ovogodišnju obratnu repo aukciju, kojom središnja banka utječe na kunsku likvidnost na financijskom tržištu, pristigle su ponude banaka u ukupnom iznosu od 218 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatio sve prispjele ponude.
 Datum reotkupa je 13. siječnja, a danas dospijeva 158 milijuna kuna koje je središnja banka plasirala poslovnim bankama na prošlotjednoj aukciji.
 Analitičari nisu ni očekivali snažniju potražnju na aukciji, objašnjavajući kako trenutna likvidnost u sustavu premašuje sedam milijardi kuna.
 Obratnim repo aukcijama HNB bankama, uz zalog državnih dužničkih vrijednosnica, na tjedan dana posuđuje kune, a tom operacijom utječe na kunsku likvidnost banaka, odnosno djeluje na potiskivanje pritisaka na rast kunskih kamata na novčanom tržištu.
 Naime, nakon što je financijsko tržište reagiralo na primjenu zakonskog rješenja za konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u eurske slabljenjem kune prema euru i rastom kamatnih stopa, središnja je banka krajem rujna objavila da će radi održavanja stabilnosti tečaja i zadovoljavajuće kunske likvidnosti koristiti postojeće instrumente monetarne politike te je uz ostalo započela i s operacijama na otvorenom tržištu kroz repo aukcije.
 Među mjerama koje je poduzela središnja banka je i odluka da se od sljedećeg obračunskog razdoblja, odnosno od obračuna obvezne pričuve 13. siječnja 2016. godine, ukine obveza izdvajanja deviznog dijela obvezne pričuve, čime se bankama omogućava fleksibilnije upravljanje deviznom likvidnošću.
 HNB je najavio i kako početkom godine započinje s uvođenjem obratnih repo aukcija dužeg roka. (hina)

You may also like