HNB: Deficit platne bilance 1.3 milijarde kuna

Deficit tekućeg računa platne bilance u prvom je tromjesečju ove godine iznosio 1,3 milijarde eura, što je 208,5 milijuna eura ili 13,9 posto manje nego u istom razdoblju lani, preliminarni su podaci Hrvatske narodne banke (HNB). Podaci HNB-a pokazuju da je u prvom tromjesečju ove godine povećan deficit na podračunu roba, ali je na smanjenje ukupnog deficita tekućih transakcija utjecalo smanjenje deficita na podračunu primarnog dohotka te rast suficita na podračunu sekundarnog dohotka te podračunu usluga, što je prvenstveno posljedica rasta prihoda od putovanja odnosno turizma.

Deficit na podračunu roba u prvom je kvartalu ove godine iznosio 1,67 milijardi eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine 120,6 milijuna eura ili 7,8 posto veći deficit. Posljedica je to nešto većeg rasta odljeva na temelju uvoza od rasta prihoda od izvoza. Naime, prihodi od izvoza roba u prvom su tromjesečju iznosili 2,3 milijardi eura, što je rast za 6,2 posto, dok su istodobno rashodi odnosno odljev na temelju uvoza porasli za 6,9 posto, na nešto više od četiri milijarde eura.

Dobri pak pokazatelji fizičkog turističkog prometa za prva tri mjeseca ove godine odrazili su se na povećanje suficita na podračunu usluga. Višak na tom podračunu iznosio je 302,3 milijuna eura, što je čak 45,5 posto ili 94,6 milijuna eura više nego u prvom tromjesečju prošle godine. Po podacima iz bilance plaćanja, prihodi od putovanja odnosno turizma u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 339,7 milijuna eura, što je 41,2 milijuna eura ili 13,8 posto više nego u istom razdoblju lani, dok su istodobno rashodi za putovanja smanjeni za 14,1 posto, na 121,5 milijuna eura. Tako je na podračunu putovanja (turizma) zabilježen višak u iznosu od 218,2 milijuna eura, što je 38,9 posto veći suficit nego u prvom lanjskom kvartalu.

Statistika središnje banke pokazuje da je u prvom tromjesečju povećan i višak na podračunu sekundarnog dohotka. Višak na tom podračunu iznosio je 288 milijuna eura, što je na godišnjoj razini porast za čak 57,7 posto ili za 105,4 milijuna eura. Manjak pak na podračunu primarnog dohotka smanjen je za 37,1 posto ili za 129 milijuna eura te je u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosio 218,1 milijun eura.”S obzirom da bi očekivani suficit u trećem tromjesečju (kao posljedica dobre turističke sezone) mogao nadmašiti uobičajene deficite tekućeg računa u ostalim razdobljima, na razini cijele godine očekujemo suficit na tekućem računu bilance plaćanja (treću godinu zaredom) na razini od oko 0,9 posto BDP-a”, procjenjuju analitičari Raiffeisen banke (RBA) u osvrtu na podatke središnje banke.

You may also like