Hitan sastanak njemačkih parlamentarnih stranaka

Zaoštravanje krize oko Grčke dovelo je do toga da i njemačka kancelarka Angela Merkel zazvoni na uzbunu. Kancelarka je sazvala hitni sastanak čelnika parlamentarnih stranaka. No nisu svi istog mišljenja, donosi DW.de.

Sastanku u kancelaričinom uredu u ponedjeljak (29.6.2015.) nazočit će i predsjednici stranaka i predsjednici zastupničkih klubova u Bundestagu. I dok predstavnici vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj ne kriju ogorčenje ponašanjem vlade u Ateni, oporbene stranke Zeleni i Ljevice zahtijevaju “hitnu intervenciju kancelarke Merkel”. „Europa se nalazi pred najvećim izazovom od početka procesa ujedinjenja koji je otvoren još Rimskim ugovorima iz 1957.“, kaže dokancelar i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Sigmar Gabriel. Njemačka kancelarka Angela Merkel (za sada) nije davala izjave o mogućem bankrotu Grčke. Ona je u svakom slučaju za 13.30 sati zakazala krizni sastanak. Na ovom sastanku ona će informirati političke čelnike vlade i oporbe o aktualnom stanju, prenio je glasnogovornik vlade Steffen Seibert. Demokršćanske stranke CDU i CSU, socijaldemokrati i zeleni su istodobno za ponedjeljak sazvali izvanredne sjednice svojih zastupničkih klubova.

Tijekom protekle noći (28.6.2015.) kancelarka Merkel je obavila i telefonski razgovor s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom, navode izvori u Washingtonu. Dvoje državnika je tom prilikom istaklo da je u ovom trenutku odlučujuće da se Grčka “vrati na put reformi” i zadrži u eurozoni, prenosi Bijela kuća. Povod za znake za uzbunu koji se čuju na raznim stranama je iznenađujuća najava grčkog premijera Alexisa Tsiprasa o održavanju referenduma o tome prihvaća li narod mjere štednje koje traže EU, MMF i ostali kreditori. Ministri financija eurozone su nakon toga priopćili kako je Grčka “jednostrano prekinula pregovore” i najavili da neće biti nastavka financijske pomoći nakon što u utorak (30.6.) istekne sadašnji program kreditiranja. Grčkoj zbog toga prijeti bankrot. Čelnici u toj zemlji su zatražili sastanak s predsjednikom Grčke, a od premijera Ciprasa traže da odustane od ideje o referendumu. Oporbeni čelnik Antonis Samaras je izjavio: “Naša zemlja mora ostati u srcu Europe i u eurozoni. Gospodin Cipras mora nastaviti pregovore, a ako to ne može sam, onda bi trebao formirati vladu nacionalnog jedinstva.”

Njemačka vlada je u slučaju da dođe do bankrota već najavila da će u Grčku poslati humanitarnu pomoć. Većina političara je pokazala nerazumijevanje za ponašanje grčkog premijera. Sigmar Gabriel je izjavio da je “zapanjen” nastupom vlade u Ateni kojoj su “napravljene ponude kao nikada ranije”. Za javnu televiziju ZDF on je izjavio da je Grčkoj ponuđen treći paket pomoći, izražena spremnost za reprogramiranje dugova i novih 35 milijardi eura za pokretanje privrede. “Cipras živi u zabludi ako vjeruje da će dobiti bolju ponudu”, rekao je Gabriel. Još oštrije je zvučala kritika šefa zastupničkog kluba demokršćana Volkera Kaudera: “Ponašanje vlade u Grčkoj ima apsurdne dimenzije. Ona zemlju vodi na put kaosa.” Oporbene stranke Zeleni i Ljevica traže da kancelarka Merkel podnese izvješće vlade o novonastaloj situaciji. Ljevica u prvom redu kritizira kancelarku. Šef njihovog kluba Gregor Gysi je izjavio: “Kancelarka se nalazi pred velikom greškom, ako se iz ideoloških razloga nastavi kretati putem konfrontacije.” Čelnica Zelenih Simone Peter prebacila je kancelarki da je zakazala. Ona je za list “Saarbrücker Zeitung” izjavila kako je “Merkeličine politika štednje propala”, te da ona mora uložiti sve napore kako bi se pregovori nastavili.

You may also like