Hitachi odustaje od nuklearke u Britaniji

Japanski industrijski div Hitachi odlučio je zamrznuti projekt gradnje nuklearne elektrane u Velikoj Britaniji, zbog čega u aktualnoj poslovnoj godini očekuje jednokratni gubitak od oko dvije milijarde dolara, izvijestio je u petak poslovni list Nikkei.
Upravni odbor glasat će o predloženom zamrzavanju britanskog projekta na sjednici zakazanoj idućeg tjedna, piše list, ne navodeći izvor informacije. Japanska kompanija ima teškoća s pronalaženjem investitora za projekt nove nuklearne elektrane u sjevernom Walesu.

U Hitachiju navode da je vrijednost projekta na kraju rujna prošle godine iznosila 296 milijardi jena. Prema Nikkeiju, jednokratni gubitak povezan sa zamrzavanjem projekta trebao bi iznositi između 200 i 300 milijardi jena.

Glasnogovornik japanske kompanije kazao je da odluka o suspenziji još nije donesena. U kompaniji su se nadali da će skupina japanskih ulagača i britanska vlada preuzeti po trećinu vlasničkog udjela u novoj elektrani. Izvor u kompaniji kazao je da će trećina novca potrebnog za financiranje projekta biti namaknuta ulaganjima a preostale dvije trećine zaduženjem.

Japanski industrijski konglomerat Toshiba Corp također je nedavno odustao od gradnje nuklearne elektrane u Britaniji nakon stečaja nuklearke u SAD-u i neuspjelih pokušaja prodaje britanskog projekta južnokorejskom Korea Electric Power Corpu.

You may also like