Hill: Jedini gospodarski prioritet Dodika i Čovića je kultura korupcije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović uopće ne pokazuje zanimanje za stvarne reforme u toj zemlji, dok predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sigurno gazi stopama Slobodana Miloševića prometnuvši se u nacionalističkog huškača, ocjene su što ih je u srijedu iznio Nicholas Hill, zamjenik američke veleposlanice u BiH.

Nakon tri godine provedene na dužnosti u Sarajevu, od kojih je gotovo godinu dana bio i vršitelj dužnosti veleposlanika, Hill je uoči odlaska na novu diplomatsku dužnost na blogu američkog veleposlanstva u BiH ostavio zanimljive poruke javnosti i lokalnim političarima, posebice se osvrnuvši baš na Čovića i Dodika odnosno na “hrvatsko” i “srpsko pitanje” u BiH.

Prisjećajući se svoje diplomatske službe u Zagrebu u vrijeme vlade Ivice Račana Hill je naveo kako je i u vlasti i u oporbi predvođenoj Ivom Sanaderom tada vidio ogroman entuzijazam za provedbu reformi. “Ovo spominjem samo zato jer se radi o nevjerojatnom kontrastu u usporedbi s politikom Hrvata u BiH danas, koja ima tendenciju biti samosažaljevajuća i nekonstruktivna. I dok Hrvatima prijeko treba posao i gospodarske mogućnosti, dominantno političko vodstvo HDZ-a jedva da se kreće, stalno vrteći priču o ‘nejednakosti Hrvata’ i kako je treba riješiti reformom izbornog zakona. Reforma izbornog zakona jest važna i ona se mora svakako rješavati u ovoj zemlji da bi ona ušla u EU, no ta reforma ne mora potrošiti sav kisik u prostoriji i onemogućiti puno urgentnije gospodarske reforme koje su ovoj zemlji potrebne”, ocijenio je Hill.

Za neprikosnovenog lidera bosanskohercegovačkog HDZ-a naveo je kako je “uporan u sklapanju dogovora, ali previše distanciran od gospodarskih reformi”. “Jedini gospodarski prioritet kojem je stranka (HDZ BiH) posvetila pažnju nakon izbora je imenovanje stranačkih ljudi u unosne odbore državnih tvrtki. A nezainteresiranost koju pokazuje prema planu reformi jedino doprinosi ugrožavanju položaja Hrvata u BiH. Hrvati, koji gotovo svi imaju putovnice EU, u potrazi za poslom odlaze u druge dijelove Europe”, konstatirao je Hill u prvoj otvorenoj kritici na račun Čovića i HDZ-a nakon što je ta stranka postala dijelom nestabilne vladajuće koalicije u BiH i u Federaciji BiH.

Ne promijeni li se ovakvo stanje, smatra Hill, “Hrvati će odlaziti iz ove zemlje i jedino pitanje će biti tko će otići posljednji da pogasi svjetla u Hercegovini”. No drugi po rangu američki diplomat u BiH ipak ističe kako je najveća zapreka reformama u BiH ono što radi Republika Srpska, odnosno njen predsjednik Milorad Dodik. Hill ističe kako je Dodikovo ponašanje teško shvatljivo.

Prisjetio se kako se svojedobno Slobodan Milošević rugao Dodiku dok je on uživao naklonost Zapada, no s vremenom stvari su se promijenile pa je baš Dodik, kaže Hill, preuzeo Miloševićev stil vladanja. “(Dodikovo) vođenje je postalo stalna trka za osobnom financijskom dobiti. Smjenjivale su se priče o korupciji i kroz tu prizmu njegovo je ponašanje postajalo sve lakše za shvatiti i predvidjeti. Zapravo, prelako za predvidjeti”, navodi Hill uz konstataciju kako je Dodik, baš kao i Milošević, “na pola karijere, od socijalističkog apartčika postao nacionalistički huškač”.

“Stopa nezaposlenosti od 25 posto, 60 posto nezaposlenosti među mladima, ‘pajdaški’ ugovori o izgradnji, ‘Bobar banka’, ne postoji niti jedna priča o lošem upravljanju s koje se pažnja ne odvlači ksenofobičnom tiradom ili imenovanjem škole po Radovanu Karadžiću. Kako javnost sve više uviđa da je ova retorika neautentična, Dodik postaje nervozniji. Predlaže referendum o pravosuđu? Predvidivost njegova ishoda je stopostotna, kao i njegova nezakonitost. Predsjednik RS želi se održati na vlasti. Želi živjeti u svijetu u kojem je on taj koji kontrolira sudove, suce, tužitelje, policiju, revizore banaka”, posjetio je Hill na samo neke od korupcionaških grijeha koji se već godinama povezuju s Dodikom.

Hill je zaključio kako se Dodik očevidno spremio i za najgori scenarij, odnosno za bijeg iz zemlje ako to bude nužno, te kako ga nije teško zamisliti kako nakon toga “pije kavicu” u Moskvi s udovicom i sinom Slobodana Miloševića. “Nemojte se zavaravati: nacionalisti motivirani pohlepom mogu biti izuzetno opasni po narod kojeg tvrde da štite”, zaključio je Hill porukom očevidno namijenjenom svim građanima BiH. “Kulturu korupcije”, kako je ocijenio, nametnula je politička elita, no sposobnost te elite da manipulira javnim mnijenjem koristeći etničku retoriku kao mamac, po njegovu mišljenju, postupno slabi. Američki diplomat u odlasku smatra kako upravo stoga ima nade i za BiH, no prije toga valja uraditi puno posla.

You may also like