Hidroelektrana Miljacka dobila prestižnu nagradu

Hidroelektrana Miljacka, smještena u “utrobi” Nacionalnog parka Krka, dobitnica je prestižnog priznanja ‘Hydro Hall of Fame’. Inače, Miljacka je u rad puštena samo tri dana nakon otvorenja hidroelektrane na slapovima Niagare. A Šibenik je prije 112 godina bio jedan od prvih gradova na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju.
HE Miljacka je jedna od najstarijih aktivnih hidroelektrana u svijetu. Bila je to oko 1906. jedina elektrana u Europi iz koje je generatorski napon od 30 000 V odvođen do 35 kilometara udaljenog potrošača. Sagradilo ju je društvo Sufid za potrebe svojih tvorničkih postrojenja u Šibeniku. Tu jedinstvenu hidroelektranu, zbog koje je rijeka Krka ostala bez čak 4 slapa, ručno su gradili radnici iz Albanije. Ručno je prokopan njen gravitacijski tunel promjera 10,7 metara, dug 1 620 metara, kojim se voda iz jezera Brljana dovodi do elektrane. Iskustva stečena na HE Miljacka bila su dragocjena za razvoj elektroindustrije u Europi.

Miljacka, smještena na području Nacionalnog parka Krka, najveća je hidroelektrana na rijeci Krki i jedna od najstarijih još uvijek aktivnih hidroelektrana u svijetu, koja je od 1906. do danas u neprestanom pogonu. U svojim počecima HE Miljacka je bila jedna od najvećih hidroelektrana u Europi (do 1910. i najsnažnija u Europi) te svojevrsno tehnološko čudo. Naime, HE Miljacka je tada bila jedina elektrana u Europi iz koje su generatori bili izravno, bez transformacije, spojeni na dalekovod pod naponom od čak 30.000 volti, što je zadivljujuće čak i po današnjim tehnološkim mjerilima. Zbog specifične lokacije, cijela hidroelektrana građena je ručno, a elektrostrojarski dijelovi su dopremani iz tvornice Ganz u Budimpešti. Posebno je fascinantna činjenica kako je ručno prokopan čak i njen 1.620 metara dug gravitacijski tunel kojim se voda iz jezera Brljan dovodi do elektrane.

HE Miljacka je imala izravan utjecaj na industrijalizaciju grada Šibenika i tog dijela Hrvatske. Iskustva stečena na HE Miljacka bila su dragocjena za razvoj elektroindustrije u Europi te su po njenim principima izgrađene brojne druge hidroelektrane u Europi. Danas HE Miljacka, sa svoja četiri agregata ukupne snage 24 MW, prosječno godišnje proizvodi oko 80 GWh električne energije.

You may also like

0 comments