HGK traži pomoć za prijevoznike koji posluju s Italijom

Ocjena komore
Restriktivne mjere u talijanskim sjevernim pokrajinama otežale su gospodarske tokove i razmjenu Hrvatske s Italijom, a prvenstveno će biti pogođene tvrtke čije poslovanje je usko vezano uz Italiju, kroz izvoz i uvoz roba te prekogranično pružanje usluga, ocjenjuje u ponedjeljak Hrvatska gospodarska komora.

Prijevoznici, kako navode, trenutno imaju vozače u Italiji te šalju nove prema dogovorenim prijevozima. Situacija će, kako ocjenjuju, zasigurno nepovoljno utjecati na sve proizvodne izvozno orijentirane sektore, promet, logistiku i turizam.

S obzirom na strukturu robne razmjene sa sjevernim talijanskim pokrajinama, restriktivne mjere mogle bi utjecati i na prerađivačku industriju – strojogradnju, elektroindustriju, kemijsku i metaloprerađivačku industriju, sektor tekstila, drvni sektor. itd, kažu u Komori.

Ističu i da je širenje zaraze na Italiju povećalo neizvjesnost i strah od posljedica na poslovanje u turističkom sektoru cijele Europe, uključujući Hrvatsku.

Dodaju da bi iz perspektive prekograničnog pružanja usluga, zatvaranje granica i usporavanje talijanskog gospodarskog rasta moglo pogoditi hrvatske tvrtke iz područja telekomunikacija, građevine, osobnih usluga, poslovnih usluga i trgovine.

U Komori ističu i utjecaj širenja epidemije koronavirusa u Italiji i na burzovno trgovanje te je snažna rasprodaja dionica zahvatila domaće tržište kapitala srezavši indeks Zagrebačke burze.

Upozoravaju i da je Italija imala skromne pokazatelje gospodarskog rasta i prije epidemije COVID 19, koja je dodatni udarac talijanskoj ekonomiji, a za Hrvatsku je ključno je ne samo stanje u Italiji, nego i kakvi će efekti epidemije biti u Njemačkoj.

Prvi pokazatelji utjecaja “korone” na BDP bit će vidljivi na brojkama za drugi kvartal, a jačanje krize vezane uz COVID 19 u Italiji svakako i Hrvatsku stavlja nepovoljan položaj zemlje s povećanom zonom rizika, zaključuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Italija je ušla u »najmračniji sat« u borbi protiv koronavirusa, citirao je premijer Giuseppe Conte Winstona Churchilla u objavljenom intervjuu u ponedjeljak dok je njegova vlada pozvala Europsku uniju da usvoji paket mjera za suzbijanje utjecaja epidemije na gospodarstvo u bloku.

Njemačka vlada najavila je niz mjera, uključujući dodatne 12,4 milijarde eura ulaganja u iduće četiri godine, kako bi poduprla gospodarsku aktivnost koja trpi štetu zbog epidemije koronavirusa.

You may also like

0 comments