HGK prvi puta mjeri učinak nekog zakona

S ciljem jačanja sustava javne nabave, Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo gospodarstva provode online anketni upitnik među hrvatskim gospodarstvenicima kako bi se pratio učinak normativnog okvira javne nabave u praksi te definirale poteškoća poduzetnika pri njihovu uključivanju u tržište javne nabave.

To je prvi put da se mjeri učinak nekog zakona. Anketni upitnik provest će se dvaput, prije stupanja na snagu novog Zakona o javnoj nabavi i nakon godine dana primjene novog Zakona. To će pokazati jesu li se, i u kojoj mjeri, ostvarili ciljevi novih direktiva u području javne nabave (koje će se transponirati u nacionalno zakonodavstvo). „Upitnik je dostupan na internetskoj stranici HGK (http://web.hgk.hr/anketa-sustav-javne-nabave/) i pozivamo sve gospodarstvenika da ga ispune, neovisno o tome jesu li dosad sudjelovali u postupcima javne nabave“, rekla je direktorica Sektora za industriju i IT Tajana Kesić Šapić.

HGK godinama upozorava na problematiku javne nabave i apelira da se isprave nepravilnosti zbog kojih su hrvatski proizvođači često isključeni iz mogućnosti natjecanja. Zato je Komora osmislila i online katalog hrvatskih proizvoda.

„Na jednom smo mjestu objedinili tko i što proizvodi u Hrvatskoj, specifikacije i troškovi tako su lako dostupni naručiteljima, čime očekujemo i povećanje udjela malih i srednjih poduzetnika u postupcima javnih nabava, ali želimo i povećati svijest o značaju plasmana domaćih proizvoda kroz javne natječaje i njihovog utjecaja na porast BDP-a“, objasnila je Kesić Šapić dodavši da je to i jedan od ciljeva europske politike prema Zakonu o malom gospodarstvu. Inače, ukupna vrijednost godišnje javne nabave iznosi gotovo trećinu državnog proračuna, odnosno 42 milijarde kuna, dok istovremeno udio javnih nabava u BDP-u iznosi gotovo 13%.

You may also like

0 comments