Home Ekonomija HGK: Privatni se sektor razdužuje

HGK: Privatni se sektor razdužuje

by Energypress.net

U ožujku je nastavljen pad ukupne vrijednosti kredita poslovnih banaka do razine od 266,7 milijardi kuna, najniže nominalne razine od sredine 2010. godine. Pritom su se razdužili svi sektori, svaki za više od milijardu kuna.

Kod sektora kućanstava mjesečni je pad ostvaren na razini od 1,5 milijardi kuna, što je već četvrti uzastopni mjesec s mjesečnim smanjenjem više od milijardu kuna, a ponovno je bio temeljen na smanjenju vrijednosti stambenih kredita vezanih uz švicarski franak koji nije nadomjestio rast kredita vezanih uz euro. Naime, u procesu provođenja konverzije, oštro se smanjuje stanje kredita vezanih uz CHF (koji su bili primarno stambeni): krajem ožujka ih je ostalo tek 3,1 milijarda kuna, što je tek 2,6% ukupnih kredita kućanstava (samo dva mjeseca prije njihova je vrijednost bila gotovo četiri puta viša, a činili su 9,6% ukupnih kredita kućanstava). Kako se i vrijednost kredita vezanih uz euro smanjila (za 514 milijuna kuna), ukupna vrijednost kredita ovom sektoru je pala, i to na najnižu nominalnu razinu (118,3 milijarde kuna) od početka 2008. godine. Ujedno se i godišnja stopa pada produbila do -8%, što je najoštriji godišnji pad kod ovog sektora dosad zabilježen.

U odnosu na kraj 2010. godine, kućanstva su po osnovi stambenih kredita zadužena 7,8 milijardi kuna manje, po osnovi kredita za automobile za 5,1 milijardu kuna manje, čak su i prekoračenja po transakcijskim računima niža (za 183 milijuna kuna). Stanovništvo je zaduženo više jedino po osnovi gotovinskih kredita, primarno kunskih, čija je vrijednost veća za 6,1 milijardu kuna u odnosu na kraj 2010. godine. S druge strane, najveća promjena u smislu pada očita je kod kredita za automobile: sada su kućanstva zadužena samo 1,1 milijardu kuna po ovoj osnovi što čini samo 0,9% ukupnih kreditnih zaduženja kućanstava, dok je 2010. godine taj udio bio znatno veći, na razini od 4,8%. Trend pada kupnje automobila od strane fizičkih osoba pokazuje da je prodaja novih automobila fizičkim osobama znatno pala (u odnosu na 2010. godinu za gotovo 50%), a u porastu je prodaja rabljenih vozila (za oko 5 puta) nižih cijena. Tako je udio fizičkih osoba u kupnji novih osobnih vozila posljednjih godina pao na oko 30% (2015. godine) s 55% koliko je iznosio u 2010. godini ili 72% u 2003. godini. Stoga je za zaključiti da tržište novih osobnih vozila nije primarno podupirano od strane fizičkih osoba, odnosno nije rezultat oporavka osobne potrošnje.

Kod sektora trgovačkih društava mjesečni pad kreditne zaduženosti je ostvaren na razini od 1,1 milijardu kuna, pri čemu su pala zaduženja i za obrtna sredstva i za investicije. Zaduženja za investicije nalaze se na razini od 31,1 milijardu kuna, najnižoj razini otkad HNB objavljuje ovu vrstu podataka (od kraja 2010. godine). Ukupna kreditna zaduženost ovog sektora na godišnjoj razini pada od sredine 2012. godine, u ožujku stopom od -5,5%.  Iz ovih je podataka razvidno kako transmisijski mehanizam od financijskog prema privatnom sektoru i nadalje nije protočan, a ograničavaju ga problemi i sa strane ponude (visok udio neprihodonosnih kredita, gubici zbog konverzije, manjak dobrih projekata) i sa strane potražnje (loše stanje na tržištu rada, suzdržanost poslovnog sektora u investicijama i širenju proizvodnje).

Related Posts