Home Ekonomija HGK: Novoosnovane tvrtke bez članarine u prvoj godini poslovanja

HGK: Novoosnovane tvrtke bez članarine u prvoj godini poslovanja

by Petra Rajković

Tvrtke osnovane nakon 1. siječnja 2017. godine bit će oslobođenje plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u razdoblju od godine dana od dana osnivanja, dok će ostalim članicama HGK članarina ostati na istoj razini kao i u ovoj godini, istaknuo je u četvrtak predsjednik HGK Luka Burilović na sjednici Skupštine HGK.

Skupština je među ostalim usvojila financijski plan za 2017. godinu s planiranim ukupnim prihodima u iznosu nešto većem od 170,3 milijuna kuna te ukupnim rashodima od 170,29 milijuna kuna.

U strukturi prihoda 80 posto ili 136 milijuna kuna čine prihodi od članarina, a vlastiti i ostali prihodi iznosili bi 34,3 milijuna kuna i u ukupnim prihodima imali bi udio od 20 posto.

Burilović je istaknuo i kako su provedene reforme koje je obećao na početku svog mandata – ukinuti su doprinosi, smanjene članarine, gospodarstvo je rasterećeno za 110,4 milijuna kuna. “Idemo dalje, moramo planirati dugoročne korake potičući rast i razvoj”, poručio je.

Osvrnuvši se na ovu godinu kazao je kako se u Hrvatskoj nastavlja pozitivan trend rasta gospodarskih aktivnosti. Godina će, prema procjenama, završiti s rastom BDP-a od 2,5 ili 2,6 posto, kazao je Burilović, koji slične trendove očekuje i u 2017. godini, odnosno vjeruje da se u 2017. može očekivati rast BDP-a iznad 3 posto.

Na Skupštini je predstavljena i Strategija razvoja HGK u razdoblju od 2017. do 2022. godine.

U Strategiji smo se, kaže predsjednik Komore, fokusirali na digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja, dualni sustav obrazovanja, daljnju promociju akcije “Kupujmo hrvatsko”, itd.

“Cilj nam je u navedenom razdoblju povećati udio samofinanciranja, odnosno ojačati vlastite prihode i povećati udio korištenja EU fondova”, istaknuo je Burilović.

Naime, Strategijom je predviđeno da se do 2022. udio prihoda od članarina spusti na 50 posto, a da prihodi od komercijalnih usluga i EU fondova budu po 25 posto.

(Agencije)

Related Posts