HGK: Industrijska proizvodnja još uvijek je manja za 15 posto nego prije krize

U studenome ove godine industrijska je proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, veća za 2,7 % u odnosu na isti mjesec lani. U posljednjih 15 mjeseci samo je jednom (u siječnju ove godine) zabilježen pad proizvodnje, a spomenutim rastom u studenome nastavljen je trend godišnjeg rasta koji kontinuirano traje već deset mjeseci, što je zadnji puta zabilježeno 2007. godine. Uzlazni trend industrijske proizvodnje djelomično je rezultat povoljnih kretanja inozemne i domaće potražnje, odnosno robnog izvoza, osobne potrošnje i investicija. Prema desezoniranim podacima, u studenome je industrijska proizvodnja bila manja za 0,8 % u odnosu na listopad ove godine.

“Kretanja domaće i inozemne potražnje u ovoj godini pozitivno djeluju na industrijsku proizvodnju te uz nastavak tih kretanja za cijelu ovu godinu očekujemo rast ukupne industrijske proizvodnje od oko 2,7 %. S obzirom na nisku bazu ne može se govoriti o oporavku industrijske proizvodnje koja je još uvijek manja za oko 15% u odnosu na 2008. godinu”, rekao je Zvonimir Savić.

Kretanja ukupne industrijske proizvodnje u studenome ove godine rezultat su povećanja proizvodnje u rudarstvu i vađenju (4,2 %, kontinuirani trend rasta od početka ove godine) te prerađivačkoj industriji (4,8 %, kontinuirani trend rasta od veljače ove godine) kao i pada proizvodnje u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (-12,3 %, ove godine rast samo u četiri mjeseca).

S obzirom da je u ovoj godini samo jednom zabilježen pad, na kumulativnoj razini bilježi se rast proizvodnje, odnosno u prvih jedanaest mjeseci ove godine, prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska je proizvodnja bila 2,7 % veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ipak, zbog višegodišnjih negativnih kretanja uslijed gospodarske krize, razina industrijske proizvodnje u prvih jedanaest mjeseci ove godine manja je za 15 % u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Ovogodišnja pozitivna kretanja na kumulativnoj razini rezultat su rasta proizvodnje u rudarstvu i vađenju (5,3 %) i prerađivačkoj industriji (3,5 %, pod velikim utjecajem rasta proizvodnje prehrambenih proizvoda i prerade drva), dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostvaren pad proizvodnje (-4,5 %).

Kretanja domaće i inozemne potražnje u ovoj godini pozitivno djeluju na industrijsku proizvodnju te uz nastavak tih kretanja za cijelu ovu godinu očekujemo rast ukupne industrijske proizvodnje od oko 2,7 %, ali s obzirom na nisku bazu još se uvijek ne može govoriti o oporavku.

Pozitivna kretanja industrijske proizvodnje bilježe se i na razini Europske unije pa je tako u listopadu ove godine industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 2,4 % (u Hrvatskoj 6,4 %) veća u odnosu na isti mjesec lani. Spomenuti rast, nastavak je kontinuiranog uzlaznog trenda koji traje od prosinca prošle godine.

Slijedom uzlaznog trenda i na kumulativnoj razini je ostvaren rast, odnosno u prvih deset mjeseci ove godine industrijska proizvodnja EU je u prosjeku, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila oko 1,9 % (u Hrvatskoj oko 2,7 %) veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i oko 6,4 % (u Hrvatskoj oko 15 %) manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

You may also like

0 comments