HGK i HDZ razgovarali o izlasku iz krize, Maras ih odmah napao

HDZ-ovo izaslanstvo na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom razgovaralo je u srijedu s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore (HGK) i njezinim predsjednikom Lukom Burilovićem o aktualnoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i mogućim rješenjima za izlazak iz teške gospodarske krize. Sastanak najjače oporbene stranke u HGK održan je u skopu ciklusa u okviru ciklusa “Razgovori za bolju Hrvatsku”.

Predsjednik HGK Luka Burilović izjavio je da su HDZ-ovom izaslanstvu predočili probleme svojih članica, njih više od 130.000 te razgovarali o mogućim načinima njihova rješavanja, a svi koji tome mogu pridonijeti su dobrodošli. Hrvatski gospodarstvenici su suočeni s nizom problema, neuvažavanjem njihovog mišljenja, lošom poduzetničkom klimom, čestim izmjenama zakona, istaknuo je Burilović ocijenivši kako je u razgovoru bilo dosta suglasja te da od buduće Vlade očekuju puno više razumijevanja za probleme poduzetnika.

HGK je ponudio rješenja za nadopunu HDZ-ova gospodarskog programa, spomenuli smo reformu tržišta rada i obrazovanja, uvođenje dualnoga obrazovanja koje prati potrebe gospodarstva, rekao je Burilović. Naglasio je da gospodarstvenici ne mogu biti zadovoljni dosadašnjom gospodarskom politikom te da ih rast od 0,3 posto nikako ne može zadovoljiti, jer bi tom dinamikom došli na predkriznu razinu – tek za 50 godina. HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko novinarima je izjavio da su napravili detekciju o načinima kako izaći iz krize.

HGK ima ulogu transmisije između poduzetnika, realnog sektora i Vlade koja bi trebala omogućiti da on prodiše. Zadovoljan sam razgovorom, imamo visoku razinu razumijevanja kao i s udrugom poslodavaca i naglasak je stavljen na to kako intenzivirati hrvatsku proizvodnju i kako je zaštititi. Trebamo vidjeti koja gospodarska politika može izvući zemlju iz krize, istaknuo je. Upitan o reakcijama iz Vlade na predstavljanje HDZ-ovog gospodarskog programa, Karamarko je rekao kako je Vlada u PR-u, od kojeg nitko nema koristi, a ne u gospodarskom programu. Radimo pripreme, izradili smo gospodarski program koji se bazira na iskustvima Slovačke, Litve, Irske i Bavarske, koji će otvoriti prostor sitnom i srednjem poduzetništvu koji mogu otvoriti radna mjesta. Dogovorili smo se s HGK kako pomoći, i oni imaju neke ideje koje smo spremni prihvatiti, rekao je Karamarko.

S predstavnicima HGK izaslanstvo HDZ-a razgovaralo je i o tome kako smanjiti troškove javnog sektora, državne uprave kao servisa građana i to smo obuhvatili našim programom. Naravno da Vlada o tome ništa ne zna, nisu joj poznati bazični pojmovi, dodao je. Kad objave datum izbora počet ćemo iznositi gospodarski program u vrlo konkretnim fazama i dijelovima, najavio je Karamarko.

Upitan o velikom valu odlaska hrvatskih građana iz zemlje s današnjim danom, 1. srpnja, nakon ukidanja ograničena zapošljavanja u većini zemalja Europske unije, Karamarko je podsjetio kako je danas dvogodišnjica ulaska u EU, no da se članstvo svelo na to da samo s osobnom iskaznicom možemo putovati zemljama EU i lakše prolaziti graničnu kontrolu. Ova Vlada ništa nije učinila u protekle dvije godine da članstvo u EU iskoristimo na pravi načini, iskoristimo fondove EU i mogućnosti koje pružaju. Fondovi su iskorišteni oko 30 posto, Hrvatska je jedna od rijetkih država EU koja više novca uplaćuje u proračun EU nego što povlači iz njezinih fondova, podsjetio je Karamarko . Čini mi se da smo jedina oporba koja je ozbiljno pristupila problemu shvaćajući njegovu težinu; na jednosmjernoj smo cesti i jednostavno moramo uspjeti i zato smo, osim gospodarskog programa, pripremili i katalog od 50 projekata očekujući pomoć kolega iz HGK u njihovom ostvarenju, rekao je. Apsolutno smo uvjereni da ćemo uspjeti kroz mjere štednje, racionalizaciju i digitalizaciju državne uprave i smanjenjem pritiska koji realni sektor više ne može izdržati. Nužne su hitne mjere i to već u prvoj godini našeg mandata, dodao je predsjednik HDZ-a.

Komentirajući, na novinarski upit, tvrdnju vladajuće koalicije da se već vide pozitivni pomaci, Karamarko je rekao kako su se oni zadužili za 100 milijardi kuna, a 211 milijardi kuna su se zadužile sve prethodne vlade do 2011. godine, a pri tom treba uzeti u obzir da je bio Domovinski rat te obnova kao i dugovi bivše države. Iz Hrvastke se iselilo 100.000 građana, u Vladi ne znaju koliki im je deficit ni koliki je gospodarski rast, zaključio je Karamarko.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ocijenio je u srijedu kako se Hrvatska gospodarska komora (HGK) nije puno odmakla od vremena “kada je živjela od poduzetnika, a ne za poduzetnike”. Upitan za komentar optužnice koju je u srijedu USKOK podignuo protiv bivšeg dugogodišnjeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića, Maras je odgovorio kako se ne bavi istražnim radnjama te da nije u to uključen. “No, mislim da se Komora nije puno odmakla od vremena kada je i kako je živjela od poduzetnika, a ne za poduzetnike. Ne kažem da sada tamo ima kriminala, ali koristi previše nema”, kazao je Maras nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore.

Dodao je i kako smatra da Komora mora zaraditi svaku kunu koju dobiva od hrvatskog poduzetnika, a da to u ovom trenutku ne čini. “Još uvijek se više bavi politikom i time kako potrošiti poduzetnički novac, a ne time kako ga zaslužiti i njime ostvariti određene koristi. I to su ta, ja bi rekao nasljedstva komore, koja danas doživljava optužnicu predsjedniku od prije nekoliko godina”, rekao je Maras.

Maras je potom pozvao HDZ da podrži njegovu inicijativu da članstvo u HGK bude dobrovoljno. “Nadam se da će HDZ podržati moju inicijativu jer vidim da je (Tomislav) Karamarko rekao da žele smanjenje fiskalnih nameta, a moja je inicijativa još uvijek na stolu da članstvo u HGK bude dobrovoljno. Pozivam HDZ da podrži tu moju inicijativu i da bude uvjerljiv u svojim predizbornim nastupima”, rekao je Maras. Na novinarski upit što misli o dijelu mjera iz HDZ-ovog gospodarskog programa koje su dospjele u javnost, Maras je odgovorio da sve što je objavljeno ova Vlada već radi. “Mislim da sve ono što su oni najavili ovih dana u okviru tog nazovi programa, jer ga nismo još vidjeli, mi u biti radimo. Porezno rasterećujemo gospodarstvo, parafiskalni su nameti 40 posto manji nego što su bili 2011. godine, omogućujemo ljudima veću sigurnost da rade, da brže i jednostavnije osnuju tvrtku, omogućujemo ljudima da neće morati ići van u London po novac, jer je Vlada prije dva tjedna donijela odluku da osnuje i napravi fond za start-upove u Hrvatskoj”, rekao je ministar poduzetništva.

Znači, kazao je, u HDZ-u se “ponašaju kao da su otkrili toplu vodu. To se u Hrvatskoj već dešava, mi to ostvarujemo i rezultati toga se vide – Hrvatska je izašla iz recesije”. Pritom je kritizirao i autore programa, iz njemačkog Ifo instituta, rekavši kako je takav program “posljedica toga što su (u HDZ-u) angažirali stručnjake koji su očito specijalisti za Afriku, Zimbabve i te zemlje, pa su propustili vidjeti da ono što oni predlažu iz Njemačke, iz muenchenskog instituta, mi već radimo dvije tri godine”. “Da su pratili više Hrvatsku, a ne Zimbabve, vjerojatno bi to već uočili. I evo jedna preporuka HDZ-u ukoliko još nisu platili, da ni ne plate, odnosno da traže novce nazad, jer taj program šta su im navodno napravili u Njemačkoj očito nema prevelike koristi, to su sve mogli saznati besplatno u mom ministarstvu”, zaključio je Maras.

You may also like