Home Ekonomija HGK i HBOR su potpisale ugovor o suradnji

HGK i HBOR su potpisale ugovor o suradnji

by admin

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su u utorak dva sporazuma – o poslovnoj suradnji i o suradnji na projektima od zajedničkog interesa u području EU fondova i Programa EU-a, sa ciljem da pomognu poduzetnicima u uspješnijoj upotrebi EU fondova i drugih financijskih instrumenata, priopćeno je iz HGK. Spomenute sporazume potpisali su predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević i predsjednik HGK Luka Burilović.

Cilj potpisivanja sporazuma o suradnji na projektima od zajedničkog interesa u području EU fondova i Programa EU jest pružanje pomoći poduzetnicima pri upotrebi EU fondova, programa Europske unije te drugih financijskih instrumenata i dostupnih sredstava EU, osobito putem programa Enterprise Europe Network (EEN) pri HGK. HBOR i HGK tim sporazumima definiraju suradnju na poslovima od zajedničkog interesa za razvoj gospodarstva i poduzetništva RH, i to putem razmjene informacija i iskustava te sinergijskog učinka povezivanja aktivnosti i resursa. Suradnja će se ostvariti na području čitave zemlje, putem HBOR-ovih područnih ureda i županijskih komora HGK, navodi se u priopćenju.

Uz informativni sadržaj na za to predviđenima mrežnim stranicama HGK i Privrednog vjesnika, zainteresirani će se moći informirati i sudjelovanjem u periodički organiziranim prezentacijama, edukacijama, radionicama i sličnim uslugama koje pruža HBOR, a HGK će u tu svrhu osigurati prigodan prostor i opremu u svim županijskim komorama. “Potpisani sporazumi, uz informiranje poduzetnika o svim onim proizvodima i uslugama koje im HBOR nudi, imaju za cilj pomoći poduzetnicima u uspješnijoj upotrebi pristupnih fondova, strukturnih i drugih financijskih instrumenata te ostalih dostupnih EU sredstava. Navedena će se sredstva ovako učiniti dostupnijima, a samim time će se, vjerujemo, i više upotrebljavati”, istaknuo je Burilović.

Predsjednik Uprave HBOR-a Tomašević naglasio je vrlo dobre odnose HBOR-a i HGK, a posebno je istaknuo suradnju pet HBOR-ovih regionalnih centara, čiju mrežu namjeravaju širiti, te županijskih komora. HGK i HBOR svakodnevno će razmjenjivati informacije i iskustva u vezi s mogućnošću upotrebe EU fondova, usmjeravati poduzetnike za potrebe stručnog informiranja, davati potporu i savjet poduzetnicima u okviru EU fondova i pronalaziti potencijalne partnere za sastavljanje konzorcija za prijavu na EU natječaje.

HBOR će, među ostalim, usmjeravati svoje klijente na EEN za potrebe financijskog praćenja projekata koji se kandidiraju za upotrebu sredstava EU fondova, a EEN će usmjeravati svoje klijente na HBOR. EEN pri HGK, navodi se u priopćenju, nudi širok spektar usluga malom i srednjem poduzetništvu, među ostalim i pomoć tvrtkama u identifikaciji potencijalnoga trgovinskog partnera u drugim zemljama, pomoć u boljem vrednovanju inovativnih proizvoda i usluga putem transfera tehnologije, pomoć malom i srednjem poduzetništvu u povećanju njihovih inovativnih kapaciteta u pristupu tržištu i sl. Također, informira poduzetnike o aktivnostima i mogućnostima koje im nudi EU, usmjerava ih na dostupna sredstva financiranja projekata iz EU fondova i nacionalnih sredstava, savjetuje male tvrtke o tehničkim pitanjima poput zaštite intelektualnog vlasništva, standarda i legislativa EU te posreduje između poduzetnika i subjekata u EU, nadležnih za donošenje određenih  odluka.

EEN čini gotovo 600 organizacija iz više od 50 zemalja koje se bave potporom poduzetništvu, a HGK je koordinator hrvatskoga konzorcija koji okuplja partnerske institucije: HAMAG-BICRO, Tehnološki park Varaždin, Tehnologijski-razvojni centar u Osijeku, Znanstveno-tehnologijski park sveučilišta u Rijeci te Ured za transfer tehnologije u Splitu.

Related Posts