Home Ekonomija HGK detektirao blaži pad nezaposlenosti

HGK detektirao blaži pad nezaposlenosti

by Agencije

U kolovozu je zabilježen blaži pad nezaposlenosti – broj nezaposlenih pao je za 1,2 tisuće, čime se supustio na razinu od 256.748, najnižu razinu nezaposlenosti promatrajući osme mjesece u godini od 2009. godine, priopćila je u nedjelju Hrvatska gospodarska komora (HGK).

U HGK navode kako s kolovozom uobičajeno završava sezonski ciklus ljetnog zapošljavanja (koji započinje najčešće u ožujku) vezan uz turističku sezonu. Stoga, je kolovoz uobičajeno ujedno i mjesec u godini kojim završava sezonski ciklus pada broja nezaposlenih osoba. No, unatoč toj činjenici, kao i onoj da nezaposlenost u međugodišnjoj usporedbi pada od travnja prošle godine, u HGK uočavaju nešto tromiji opadajući trend u ovoj u odnosu na prošlu godinu. Naime, mjesečni pad od samo 1,2 tisuće daleko je manji nego u istom mjesecu prošle godine kada je realiziran na razini od 6,2 tisuće, te ujedno i jedan od najnižih koji su ikad zabilježeni u ovom mjesecu u godini.

U HGK kažu kako bi se to moglo opravdati snažnijim zapošljavanjem na početku sezone, ali da je, kada se rezimira kretanje broja nezaposlenih u cijelom šestomjesečnom ciklusu zapošljavanja pod utjecajem sezone, vidljiv ovogodišnji značajno niži pad nezaposlenih nego što je to bilo u istim mjesecima prošle godine. To je, ističu, zapravo i neočekivan podatak u kontekstu ipak nešto povoljnijih pokazatelja gospodarske aktivnosti (barem zaustavljanja negativnih trendova), rekordnih fizičkih pokazatelja turističke sezone te snažnijega sezonskog zapošljavanja u ovoj u odnosu na prošlu godinu.

Napominju da je broj osoba koje su ušle u evidenciju nezaposlenih u ovoj godini u promatranim mjesecima bio viši (za 3.575 osoba) u odnosu na referentno razdoblje prošle godine, kada je i broj izlazaka iz evidencije bio znatno manji (za čak 17.909 osoba). Dodaju da struktura izlazaka iz evidencije razotkriva kako je najveća promjena zabilježena kod izlazaka zbog nepridržavanja zakonskih odredbi i nejavljanja, na čijoj osnovi je u ovoj godini izašlo čak 18,6 tisuća osoba manje nego u istim mjesecima prošle godine.

U HGK navode kako su od početka prošle godine stupile na snagu izmjene Zakona u posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti sa strožim uvjetima za dobivanje i održavanje statusa nezaposlenog, te da se odljev s burze na tim osnovama naglo zaoštrio, posebno sredinom godine, kada se Zakon počeo primjenjivati u punoj snazi. Uslijed toga se u ovoj godini i međugodišnja razlika broja izlazaka iz evidencije na toj osnovi otopila s odmakom godine, kažu u priopćenju. To, tvrde, otupljuje i oštrinu međugodišnje stope pada broja nezaposlenih u posljednja četiri mjeseca – od najviših travanjskih 16,2 posto stopa je u kolovozu snižena do 11,4 posto. Stoga u HGK očekuju da će s kolovozom završiti ovogodišnji sezonski ciklus pada nezaposlenosti te da će nezaposlenost u preostalim mjesecima rasti za oko 2 posto mjesečno, čime bi godina mogla završiti na razini nezaposlenosti od oko 280 tisuća nezaposlenih, što će biti oko 10 posto niže nego krajem prošle godine te oko 13 posto niže u prosjeku godine.

Related Posts