Hezbollah bombardirao Izrael, oni uzvratili

Hezbollah je bombardirao izraelske snage na libanonskoj granici u ponedjeljak kao očit odgovor na prošlomjesečno ubojstvo istaknuta zapovjednika, te izazvao izraelsko granatiranje južnog Libanona.

Izrael je napao svog šijitskog neprijatelja Hezbollah nekoliko puta, te ubio veći broj boraca i uništio oružje za koje vjeruje da je bilo namijenjeno skupini koja podupire Bashara al-Assada. Izraelska vojska rekla je da je zbog eksplozije u ponedjeljak, čija su meta bila vojna vozila u području farma Shebaa, odgovorila topničkom vatrom.  Zasad nema podataka o posljedicama tog napada. Hezbolah je u izjavi poručio da je u području farma Shebaa aktivirao eksploziv te da je to izvela skupina koja je ime dobila po zapovjedniku Samiru Qantaru, koji je ubijen u prosincu.

Skupina je optužila Izrael za ubojstvo Qantara u zračnom napadu u Siriji i obećala odmazdu. Libanonski mediji objavili su da je Izrael granatirao područje pored grada Al Wazzanija i ostala područja, u napadu nije bilo teže ozlijeđenih. “Odgovor stiže bez obzira na sve … Ne možemo cionistima oprostiti prolijevanje naše mudžahedinske krvi … bilo gdje u svijetu”, rekao je vođa libanonskog Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah. Izrael je pozdravio Qantarovu smrt, ali nije potvrdio da je izveo zračni napad u kojem je on ubijen.

Qantar je bio u zatvoru u Izraelu zbog svoje uloge u napadu u Izraelu 1979. u kojem je poginulo četvero ljudi dok je bio član jedne palestinske militantne skupine. Vraćen je u Libanon 2008. u zamjeni zatvorenika s Hezbollahom, kojemu se tada pridružio. Nasrallah je prvi put priznao da je Qantar imao ključnu ulogu u organizaciji “narodnog otpora” u Siriji protiv izraelskih planova na Golanskoj visoravni.

You may also like

0 comments