Hezbolah se oprostio od svog mčenika i obećao odgovor

Šef Hezbolaha Hasan Nasralah obećao je u ponedjeljak odgovoriti na ubojstvo Samira Kantara, istaknutog člana libanonskog šijitskog pokreta koji je ubijen blizu Damaska u napadu pripisanom Izraelu.

“Odgovorit ćemo na to ubojstvo, na mjestu i u trenutku koje smatramo prikladnim”, rekao je Nasralah u govoru koji je prenosio tv kanal šijitskog pokreta Al Manar. On je govorio nekoliko sati nakon velikog pogreba na jugu Bejruta na kojem je odana počast mučeniku Samiru Kantaru koji je bio zadužen za frontu na Golanu, području koje je Izrael okupirao 1967. godine i pripojio. “Smatramo Izrael odgovornim za njegovo ubojstvo. Ne sumnjamo u to”, nastavio je šef Hezbolaha.

U nedjelju je nakon objave Kanatrove smrti uslijedila raketna i granatna paljba na libanonsko-izraelskoj granici. Izrael je izrazio zadovoljstvo njegovom smrti, ali nije preuzeo odgovornost za napad izveden u subotu. Okupljeni na pogrebu u ponedjeljak su skandirali “Smrt Izraelu, smrt Sjedinjenim Državama”. Bivši aktivist Fronte za oslobođenje Palestine, koji je bio u zatvoru 30 godina u Izraelu zbog operacije izvedene kada je imao 16 godina, taj libanonski druz se nakon oslobođenja 2008. pridružio šijitskom pokretu.

Sirijski opervatorij za ljudska prava (SOHR) ga je predstavio kao “šefa sirijskog otpora za oslobođenje Golana”, skupine koju je prije 2 godine osnovao Hezbolah za pokretanje operacija u regiji koju je okupirao Izrael.

You may also like