HERA donijela upute o ekstra prihodu iz struje

Poruka iz HERA-e

HERA je nakon provedene javne rasprave objavila Upute za provedbu Uredbe o Zakonu o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena električne energije. Uputama se pojašnjavaju obveze obveznicima plaćanja viška tržišnih prihoda iz čl. 3. Uredbe. Obveznici su i proizvođači koji su u obvezi ishođenja dozvole za proizvodnju električne energije, a koji predaju el. energiju u mrežu te su dobili od HERA-e dozvolu za trajni pogon. Također, obveznici su preprodavači, operator prijenosnog sustava, distribucijskog sustava, operator tržišta energije i burza Cropex.

Tako npr. proizvođači moraju dostavljati sklopljene ugovore o kupoprodaji i otkupu s ugovorenom isporukom na mjesečno ili drugo razdoblje za prethodni mjesec. Trebaju informirati o ostvarenim cijenama i količinama kao je došlo do prodaje na burzi itd. te izračun viška tržišnih prihoda iznad razine 180 EUR/MWh za prethodni mjesec. Zabranjuje se manipulacija tržištem prilikom provođenja transakcija veleprodajnim proizvodima, a proizvođači s ugovorima koji odstupaju od dugoročno ugovorenih cijena na HUDEX-u to trebaju i obrazložiti.

Javna rasprava trajala je od 12. do 17. ovog mjeseca, a obveznici podatke trebaju dostavljati počevši s prosincem 2022. Obveznici prve podatke trebaju dostaviti do 2. veljače, stoji u Uputama. Uplaćeni višak je prihod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a trebala bi biti korištena za poticanje instalacija sunčanih elektrana. Ministar Davor Filipović je u prosincu najavio da se s ovog naslova očekuje do pola milijarde kuna, no dionici u sektoru smatraju da će prihodi Fonda biti znatno ispod te sume.

You may also like