HEP želi certificirati svoje hidroelektrane

Hrvatska energetska regulatorna agencija donijela je rješenje kojim dvije snažne HEP-ove hidroelektrane stječu status povlaštenog proizvođača električne energije.

Naime, HEP Proizvodnja je podnijela zahtjev za stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije za hidroelektrane HE Orlovac i HE Dubrava. No, ta postrojenja time neće ostvariti pravo na poticajnu cijenu jer ne ispunjavaju uvjete za uključenje u sustav poticaja, koji je za ovakav tip postrojenja ukinut Zakonom o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji.

Jamstvo podrijetla je elektronička isprava kojom se kupcu električne energije jamči podrijetlo te energije iz određeno primarnog izvora proizvodnje, a u ovom slučaju riječ je o obnovljivim izvorima odnosno visokoučinkovitoj kogeneraciji. Jamstvima podrijetla se uvozi ili izvozi i ukida u registru, što znači da je zelena energija potrošena, a lani su ih koristili Gen-I, Crodux plin i HEP Opskrba.

Postrojenja koja su u sustavu poticaja nemaju pravo sudjelovati u sustavu jamstva podrijetla, no kako HEP-ove velike hidroelektrane nisu u sustavu poticaja, mogu prijaviti svoje proizvodne objekte koji zadovoljavaju kriterije za proizvodnju zelene energije. Ta zelena energija na tržištu zahvaljujući certifikatima postiže veću cijenu.  Posjedovanje zelenih certifikata u budućnosti bi se moglo pokazati sve značajnijim u trgovini električnom energijom u inozemstvu ali i u Hrvatskoj. Primjerice kroz Nacionalni akcijski plan za javnu nabavu iz 2015. propisano je da će opskrbljivač biti dužan za do 50% svoje prodane energije dokazati da je iz obnovljivih izvora, a u periodu 2018.-2020. čak 100% energije trebalo bi biti iz obnovljivih izvora energije.

You may also like