HEP više neće morati kupovati plin od INA-e

Nova uredba Vlade

Na Sjednici Vlade donesena je nova odluka kojom je ukinuta uredba prema kojoj je HEP morao kupovati plin od Ine i time se doveo u situaciju da mora prodavati po značajno manjoj cijeni od one po kojoj je kupio.

Na dnevnom redu sjednice bilo je izvješće o turističkom prometu od 1. siječnja do 30. lipnja, prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, konačni prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kao i izmjene i dopune Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Vlada je Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj HEP mora kupiti sav plin koji Ina proizvede u Hrvatskoj. Cijena tog plina sada iznosi 47,6 eura po megavatsatu, a kad je uredba donesena iznosila je 41 euro. Budući da je HEP napunio sve svoje skladišne kapacitete, plin se prodavao na aukcijama, pri čemu su cijene bile znatno niže.

Iz Vlade su ranije najavili da će se ta situacija sada riješiti izmjenom uredbe, a najavljeno je i da će se istražiti kako je došlo do cijele situacije.

Plenković se na početku osvrnuo na važne teme proteklih dana te naglasio na veliki uspjeh zbog korištenja Stabilizacijskog mehanizma i ponovio je da smo među 15 zemalja koje su članica NATO-a, EU-, Schengena i eurozone.


Naglasio je da je jučer EK donijela novo izvješće o vladavini prava i da je Hrvatska ostvarila napredak i da je ono u pozitivnom tonu. “Od 1. srpnja je stupio na snagu zakon koji regulira rad nedjeljom. To je bio dio našeg izbornog programa i ogroman broj građana podržava ovu odluku. Mislim da smo ostvarili ključnu ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Vidi se po reakcijama brojnih radnika i radnica da je model dobar”, napomenuo je.

Ustvrdio je da su turistički rezultati izvrsni te da tomu pridonose članstva u Schengenu i eurozoni.

Dodao je kako je Vlada ovaj tjedan dala zemljište u Velikoj Gorici HNS-u za nogometni kamp.

Premijer je rekao da se donosi i uredba o plinu te će biti obustavljena odluka da HEP kupuje plin od Ine koja je stigla u vrijeme energetske krize.

You may also like