HEP su tužili oni s povlaštenim mirovinama

Bivši predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević, kojeg ta državna tvrtka prema prvostupanjskoj presudi mora vratiti na posao, isplatiti mu 1,1 milijun kuna zaostalih plaća i dati na korištenje službeni audi 6, povlašteni je saborski umirovljenik te prima oko 9000 kuna mirovine mjesečno.

Koračević je bio saborski zastupnik HNS-a u dva mandata od 2005. do 2011. godine, a u povlaštenu saborsku mirovinu otišao je nakon izbora krajem 2011. godine kad nije izabran za zastupnika. Povlaštenu mirovnu aktivirao je prije nego što je tadašnja Kukuriku koalicija ukinula te saborske povlastice, a što je bila u izbornoj kampanji i obećala da će učiniti. U veljači 2012., nakon nešto manje od dva mjeseca od aktiviranja mirovine, Koračević je postavljen za predsjednika uprave HEP-a kao čovjek od povjerenja svojega tadašnjeg stranačkog šefa i prvog potpredsjednika Vlade te ministra gospodarstva Radimira Čačića zbog čega je zamrznuo saborsku mirovinu.

Koračević je diplomirani inženjer strojarstva, a njegovo imenovanje na čelo tako važne državne tvrtke kao što je HEP izazvalo je tada veliku pozornost javnosti s obzirom na njegove ne baš snažne referencije. On je, među ostalim, radio u lepoglavskom IGM-u, vodio tvrtku za proizvodnju namještaja Lepa kojoj je bio i suvlasnik, a bio je i načelnik općine Bednja. No nakon što je Čačić otišao iz Vlade u studenom 2012. i na njegovo mjesto došao Ivan Vrdoljak, kadrovi bivšeg prvog potpredsjednika Vlade pali su u nemilost novog ministra gospodarstva pa je Koračević smijenjen u svibnju 2013. On nam je jučer kazao da je nakon smjene iskoristio pravo da kao dužnosnik prima još šest mjeseci punu plaću te šest mjeseci polovicu plaće predsjednika uprave. Zatim je aktivirao povlaštenu mirovinu. Koračević kaže da je odšteta koju mu HEP mora platiti prema prvostupanjskoj presudi umanjena za primanja od HEP-a koja je dobivao još godinu dana nakon smjene te za iznos mirovine koju nakon toga još uvijek dobiva. U HEP-u je imao plaću oko 22.000 kuna neto. On tvrdi da mu motiv za tužbu protiv HEP-a nije bio novac, nego želja da netko preuzme i snosi odgovornost za štetne odluke za HEP. Smatra da je njegova smjena bila politička i da za to nije dano nikakvo obrazloženje. Dodaje da je Nadzorni odbor HEP-a koji ga je smijenio postupio arbitrarno i da nije mislio kakve će posljedice ta odluke imati za HEP, piše današnje tiskano izdanje Večernjeg lista.

 
 

You may also like

0 comments