HEP priprema privatizaciju HE Varaždin

Hrvatska elektroprivreda (HEP) priprema 370 milijuna kuna vrijedan projekt revitalizacije hidroelektrane Varaždin, koji bi trebao završiti 2021. godine, najavili su petak čelnici HEP-a u Varaždinu, gdje je svečano obilježeno 120 godina postojanja električne rasvjete u tom gradu i 40 godina rada hidroelektrane Varaždin.

Naime, Varaždin je 17. prosinca 1895. godine dobio električnu rasvjetu, a HE Varaždin je puštena u pogon 1975. godine.  Kako su izvijestili iz HEP-a, Elektra Varaždin danas opskrbljuje više od 70.000 kupaca na području Varaždinske i manjeg dijela Krapinsko-zagorske županije te neprestano ulaže u jačanje pouzdanosti opskrbe električnom energijom.  Elektra Varaždin je u ovoj godini u održavanje i razvoj elektroenergetske mreže uložila 23,8 milijuna kuna, a približno jednak iznos planira uložiti i u 2016. godini, najavio je direktor Elektre Varaždin Zvonko Rožmarić.

Po riječima predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića, samo u ovoj godini HEP Operator distribucijskog sustava je na području cijele Hrvatske uložio gotovo milijardu kuna, a HEP Proizvodnja nastavila s ulaganjima u revitalizaciju hidroelektrana u sklopu višegodišnjeg ciklusa vrijednog 3,6 milijardi kuna. “Time je HEP zadržao ulogu jednog od najvećih investitora hrvatskog gospodarstva”, kaže Jukić.  Jedan od najvećih projekata u sklopu tog ciklusa, revitalizacija je hidroelektrane Varaždin.  “U tijeku su pripreme 370 milijuna kuna vrijednog projekta revitalizacije HE Varaždin, koji će završiti 2021. godine”, ističe direktor Proizvodnog područja HE Sjever Miljenko Brezovec.

HE Varaždin prva je od ukupno tri izgrađene hidroelektrane na rijeci Dravi u Hrvatskoj, a zajedno s hidroelektranama Čakovec i Dubrava, predstavlja lanac kojim se od 1998. godine upravlja iz centra daljinskog nadzora i upravljanja u Varaždinu.  U 40 godina rada proizvela je 18,4 milijardi kolovatsati (kWh) električne energije.  Iz HEP-a ističu kako, uz proizvodnju električne energije i obranu od poplava, tri dravske hidroelektrane donose i izravnu korist za proračune gradova i općina na čijem se području nalaze pa je HEP Proizvodnja samo za HE Varaždin prošle godine isplatila ukupno pet milijuna kuna na ime naknade za korištenje prostora, a za sve tri dravske hidroelektrane ukupno oko 13,5 milijuna kuna.

HEP je u sklopu obilježavanja 120 godina električne energije u Varaždinu i 40 godina rada HE Varaždin, danas u Varaždinu otvorio i dvije nove ELEN punionice za električna vozila, a ukupna vrijednost investicije je oko 140 tisuća kuna.  Prošli je mjesec otvorena punionica na Croduxovoj benzinskoj postaji, tako da Varaždin sada ima tri ELEN punionice za električne automobile. Iz HEP-a ističu kako u idućih nekoliko godina žele izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav daljinskog upravljanja i nadzora punionicama. U Hrvatskoj je do sada postavljeno 12 javnih ELEN punionica, idući tjedan u probni rad će biti puštena još jedna punionica u Osijeku, a iz HEP-a ističu kako su u tijeku pripreme za postavljanje punionica u Zagrebu, Opatiji, Križevcima, Jastrebarskom, Slavonskom Brodu, Rijeci i Zadru.

You may also like