HEP planira investirati u regiji

Hrvatska je elektroprivreda (HEP)  krenula u regionalizaciju poslovanja, a na tom putu naići će na Elektroprivredu Srbije koja, ako je suditi po riječima premijera Aleksandra Vučića, također planira ozbiljan “pohod” na susjedne zemlje, piše  Večernji list.

Koplja bi se mogla lomiti na Elektroprivredi Crne Gore, za koju su zainteresirane obje velike regionalne kompanije. List podsjeća kako  je još u rujnu najavio mogućnost ulaska HEP-a u vlasničku strukturu Elektroprivrede Crne Gore i kako aranžman uključuje i dogovor o ulaganju u termoelektranu “Pljevlja II”.

Na projektu Pljevlja radili su i hrvatski konzultanti, a riječ je o strateškom projektu vlade Mila Đukanovića. Dobro upućeni izvori kažu kako je HEP zainteresiran za širenje poslovanja na Crnu Goru, ali kako je konačan dogovor još daleko. “Nismo još ušli ni u ozbiljne pregovore, ali interes mogu  potvrditi. Prije same akvizicije još se puno toga mora  dogoditi na domaćem tržištu”, rekao je za Večernji izvor iz hrvatske vlade.

Pod “puno toga” misli se najprije na inicijalnu javnu ponudu (IPO) dionica HEP-a hrvatskim građanima kojom bi se prikupio kapital za jače aktivnosti. Procedura za IPO još nije počela, ne zna se ni koliko bi se dionica trebalo prodati, kao ni koliko bi novca HEP prikupio. “HEP mora postati najjača regionalna energetska kompanija, tako da nikada ne dođe u situaciju u kakvoj se našla INA, pa da mora tražiti spas od strateškog partnera. Želim da HEP kupuje tvrtke u regiji i eventualno nudi partnerstva”, izjavio je ministar gopodarstva Ivan Vrdoljak nedavno u intervjuu za Večernji.