Unatoč stalnim najavama iz Vlade i HEP-a kako je ovu tvrtku potrebno restrukturirati, odnosno smanjiti broj zaposlenih, i kadar pomladiti, podaci HEP-a za prošlu godinu kažu da je u njemu bilo 129 radnika više nego 2013., pri čemu je, unatoč izdašnim otpremninama koje se u HEP-u dijele za prijevremeni odlazak u mirovinu – broj onih pred mirovinom značajno porastao, komentira Novi list.

Istovremeno, u tvrtki je lani, u odnosu na godinu prije, bilo manje kadra srednje dobi, a najmanje mladih. Tijekom 2012. i 2013. godine iz HEP-a je uz otpremnine otišlo oko 1.600 ljudi, pa je na kraju 2013. broj zaposlenih smanjen na 10.877 radnika. Prošle je godine, međutim, broj radnika opet porastao, za njih 129, pri čemu najviše raste broj onih pred mirovinom, unatoč tome što se dijele otpremnine za prijevremeni odlazak u mirovinu. Otpremnina iznosi 70 posto prosječne plaće za svaku godinu staža, i uz nju iz HEP-a, odgovaraju u tvrtki, odlaze većinom radnici starije životne dobi. »Istovremeno HEP grupa zapošljava pripravnike, ali i nove radnike s iskustvom, zavisno od potreba pojedinog društva te neovisno o starosti i spolu dotičnog stručnjaka«, napominju u odgovoru našem listu. Brojke, međutim, kažu da radnika do 35 godina starosti u HEP-u ima svega deset posto, primjerice samo sedmero njih dobi do 20 godina, onih od 35 do 50 godina ima 40 posto, a veliku većinu od 50 posto čine radnici od 50 do 65 godina.

Lani je, u odnosu na godinu prije, broj mladih radnika do 30 godina starosti porastao za 88, broj onih od 30 do 35 godina je ostao isti, 702, a broj onih do 40 godina je pao za 89 ljudi. Onih u dobi od 50 do 55 godina pao je za gotovo 150 radnika, a istovremeno je broj onih od 60 do 65 godina porastao za 230 ljudi, na njih 1.070. Najbrojniji je HEP-ov kadar onaj od 55 do 60 godina, koji broji 2.171 zaposlenika. Na pitanje kako je moguće da se uz isplatu otpremnina za prijevremene mirovine broj najstarijeg kadra povećava umjesto smanjuje, a smanjuje se zato broj mlađih, iz HEP-a odgovaraju kako se svake godine iz jedne kategorije u drugu prelije određeni broj radnika. Kako piše Novi list, prema najavama uprave HEP-a iz prošle godine, ozbiljno restrukturiranje tvrtke, u kojoj će biti smanjen broj rukovodećeg kadra i uvedene brojne druge organizacijske promjene – dogodit će se zapravo u ovoj godini, no o tome, barem ne javno, unatrag osam mjeseci više nije bilo govora. Napravljene su analize prema kojima bi u 2015. iz HEP-a trebalo otići 700 ljudi, svi uz otpremnine, dok bi zaposleno trebalo biti oko 300 mladih stručnjaka

Related Posts