HEP I RWE osnovali zajedničku tvrtku za ulaganja u obnovljive izvore energije

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i europski energetski div RWE osnovali su novu zajedničku tvrtku za upravljanje projektima u segmentu obnovljivih izvora energije. Dugogodišnji partneri zajedno će preko nove tvrtke razvijati projekte obnovljivih izvora u Hrvatskoj, ali namjeravaju iskoračiti i na tržišta drugih zemalja jugoistočne Europe. Ugovor u osnivanju jučer su u Zagrebu potpisali predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perica Jukić i predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska Karl Kraus. HEP i RWE imat će po 50 posto udjela u temeljnom kapitalu, a svaki će partner imenovati po jednog člana uprave tvrtke.

Nova zajednička tvrtka sa sjedištem u Zagrebu bavit će se strateškom procjenom i analizama potencijala ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, razvojem decentraliziranih projekata, akvizicijama, razvojem projekata korištenja otpada za proizvodnju energije, optimizacijom i povećanjem učinkovitosti postojećih postrojenja te pružanjem usluga tehničkog konzaltinga, s fokusom na tržišta jugoistočne Europe.

“Među glavnim poslovnim ciljevima HEP-a su širenje proizvodnog portfelja u području obnovljivih izvora energije te jačanje poslovanja na tržištima država u bliskom okruženju. Tvrtka koju smo osnovali s našim provjerenim dugogodišnjim partnerom, RWE-om, upravo ima zadaću da uspješno realizira te naše ciljeve. S obzirom na vrlo pozitivno iskustvo u Plominu, siguran sam da će naša suradnja s RWE-om i na ovom području biti iznimno uspješna”, izjavio je Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

“Nakon gotovo 20 godina uspješne suradnje u gradnji i upravljanju termoelektranom Plomin 2 priveli smo kraju jedno iznimno uspješno partnerstvo, no izlaskom iz Plomina RWE ne odlazi iz Hrvatske. Zato smo osnovali novu zajedničku tvrtku, kroz koju ćemo zajedno istraživati mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije u jugoistočnoj Europi. Uloga RWE-a bit će prije svega u pružanju strateškog savjetovanja, zahvaljujući bogatom iskustvu RWE grupe diljem Europe” kazao je Karl Kraus, direktor RWE-a Hrvatska.

Podsjetimo, Hrvatska elektroprivreda i RWE započeli su suradnju 1996. godine, kad je ugovorena gradnja i upravljanje termoelektranom Plomin 2. Termoelektrana je puštena u pogon 2000. godine, a u svibnju ove godine istekao je ugovor koji su dvije strane sklopile po BOT modelu (Build-Own-Transfer), čime je termoelektrana Plomin 2 prešla u stopostotno vlasništvo HEP-a. Nova zajednička tvrtka, ovaj put u segmentu obnovljivih izvora energije, označava nastavak uspješne poslovne suradnje i dvadesetogodišnjeg partnerstva.

You may also like