Home Ekonomija Henkel je objavio skok dobiti

Henkel je objavio skok dobiti

by admin

Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel izvijestio je u srijedu o skoku temeljne dobiti i prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući dobroj potražnji za deterdžentima i ljepilima na tržištima u nastajanju, kao i povoljnim valutnim tečajevima. Prilagođena dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je u drugom tromjesečju 14 posto, na 768 milijuna eura. Isti postotni rast zabilježili su i neto prihodi koji su dosegnuli 4,7 milijardi eura, izvijestio je Henkel.

Udio valutnih tečajeva u skoku prihoda iznosio je 7,3 posto. Kompanija je u promatranom razdoblju ostvarila organski rast od 2,4 posto, uz dobru izvedbu u svim segmentima, ističe se u poslovnom izvješću. Taj pokazatelj izuzima utjecaj akvizicija odnosno prodaje imovine, te valutnih tečajeva. Tako je odjel deterdženata i proizvoda za kućanstvo zabilježio 15,3-postotni skok prihoda, odjel proizvoda za osobnu njegu 12,2 posto, a odjel ljepila za 13,3 posto. Stope organskog rasta u odgovarajućim odjelima iznosile su 4,3, 1,9 odnosno 1,7 posto.

Time je rast u odjelu ljepila, na koje otpada oko polovine prihoda grupe, bio sporiji nego u prethodnom tromjesečju, zbog slabije potražnje na ključnom tržištu Sjeverne Amerike. Nasuprot tome, potražnja na tržištima u nastajanju bila je ponovo snažna, uz organsku stopu rasta od 5,1 posto. Bolji rezultat na sjevernoameričkom tržištu bilježio je pak odjel deterdženata i proizvoda za kućanstvo, zahvaljujući interesu potrošača za proljetos lansiranim deterdžentom Persil, milijardi eura vrijednim brandom prisutnim u 60 zemalja. Henkel ga u SAD-u nudi preko ekskluzivnog partnerstva s maloprodajnim lancem Walmart.

Izvršni direktor Henkela Kasper Rorsted kazao je kako u predstojećem razdoblju ne očekuje poboljšanje aktualnog teškog globalnog gospodarskog okruženja. “U tom kontekstu, agilnost i fleksibilnost ključni su faktori za uspjeh. Zato ćemo nastaviti s prilagodbom, dodatno pojednostaviti i ubrzati naše strukture i procese u skladu s promjenama tržišnih uvjeta”, kazao je Rorsted. Henkel je potvrdio prognozu za 2015. o organskom rastu od tri do pet posto.

Related Posts