Heckler & Koch planira povećati prodaju u SAD-u

Njemački proizvođač oružja Heckler & Koch pokušat će U SAD-u povećati prodaju u potrazi za većom zaradom, nakon što je Njemačka uvela ograničenje za izvoz oružja na Bliski istok, kazao je većinski vlasnik te kompanije.

Taj potez dolazi u vrijeme kada američki predsjednik Barack Obama pokušava pooštriti američka pravila o oružju. “Ako su nas političari prisilili da praktički uopće ne prodajemo na Bliskom istoku, moramo tražiti alternative. Proširit ćemo naše NATO poslovanje i civilno poslovanje u SAD-u. Mi smo Porsche oružja na tom tržištu”, kazao je u četvrtak za njemačke medije Andreas Heeschen, koji posjeduje 51 posto kompanije Heckler & Koch.

U ekonomskom smislu, rekao je da na prodaju oružja civilima u SAD-u gleda kao na vrlo unosan posao. No, prodaja oružja je osjetljiva tema u SAD-u nakon niza slučajeva masovnih ubojstava. Zabrinutost da bi Obama mogao pooštriti zakone o oružju pomogla je gurnuti cijene dionica proizvođača oružja uvis budući da se ulagači nadaju rastu prodaje uoči novih ograničenja. Cijene dionica Smith & Wessona porasle su u protekloj godini za dvije trećine, a Sturm Rugera za 37 posto.

Heckler & Koch, koji je prošle godine izlistao dio dionica na burzi Euronext, jedan je od vodećih svjetskih proizvođača oružja, a njihova puška G36 je standardna oprema vojnika diljem svijeta. Međutim, njemačko ograničenje izvoza oružja na Bliskom istoku izazvalo je lani pad godišnje dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) Heckler & Kocha na oko 25 milijuna eura, sa 60 milijuna u 2014. godini. Grupa se također ranije ove godine našla pod pritiskom nakon izvješća njemačkih carinskih tijela da je prodala oružje nekim meksičkim pokrajinama kršeći izvoznu zabranu.

You may also like

0 comments