Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da puštanje u rad mini hidroelektrane /HE/ „Zapeće“ na rijeci Ugar ima veliki značaj za opštinu Kneževo i energetski sektor Republike Srpske.

„Sva davanja prilikom izgradnje i tokom eksploatacije, kao što su koncesije i porezi su prihodi opštine“, rekla je Golićeva danas novinarima u Kneževu, nakon što je prisustvovala svečanom puštanju u rad ove druge mini hidroelektrane u Srpskoj. Ona je rekla da je ovaj objekat izgradila austrijska kompanija „Kelag“, koja je u ovu investiciju uložila 14 miliona evra, ističući da to pokazuje da je riječ o ozbiljnom investitoru koji ulaže u obnovljive izvore energije. Golićeva je izrazila zadovoljstvo činjenicom što je u izgradnji ove mini hidroelektrane učestvovala domaća operativa i deset kompanija iz Republike Srpske sa oko 100 radnika različitih profila.

Ona je navela da je Institut za ispitivanje materijala i konstrukcije izvršio tehnički prijem ovog objekta konstatujući da su svi radovi izvršeni u skladu sa investiciono-tehničkom dokumentacijom. „Prilikom izgradnje ovog energetskog objekta sve mjere zaštite životne sredine su sadržane u studiji uticaja na životnu sredinu koja je odobrena od resornog ministarstva još prošle godine“, napomenula je Golićeva.

Ona je podsjetila da je odobravanje studije prethodila javna rasprava koja se održavala na ovoj lokaciji, a o ovoj izgradnji je obaviještena i susjedna opština Dobretić u Federaciji BiH, što govori da je investitor svoj posao radio transparentno i odgovorno. „Investitoru su bile naložene sve mjere u toku izgradnje, kao i sada u toku eksploatacije, a one su sadržane u Zakonu o zaštiti životne sredine Republike Srpske koji je usklađen sa svim evropskim normama“, istakla je Golićeva.

Ona je rekla da su opština Kneževo i ostale institucije dale pozitivno mišljenje za izgradnju ove mini hidroelektrane.

Ona je pojasnila da male hidroelektrane do pet megavata spadaju u obnovljive izvore energije, što znači da su to izvori energije koji se favorizuju, jer nisu zagađivači i ne utiču na klimatske promjene. Golićeva je rekla da je investitor na jučerašnjem sastanku u Vladi Republike Srpske izrazio želju za novi oblik saradnje i investiranje u Republici Srpskoj, ističući da to dovoljno govori o ozbiljnosti Vlade Republike Srpske i same Republike Srpske.

Ona je izrazila nadu da će Republika Srpska, koja već sarađuje sa austrijskom Privrednom komorom proširiti saradnju sa Austrijom, ne samo u oblasti energetike, već i u nekim drugim privrednim granama. Član Uprave austrijske kompanije „Kelag“ Armin Virsma izjavio je novinarima da je ponosan na činjenicu da je ova kompanija do sada najveći privatni investitor iz inostranstva koji je investirao u obnovljive izvore energije na prostoru bivše Jugoslavije. „Izgradili smo dvije mini hidroelektrane u Republici Srpskoj, dok se treća `Medna` na rijeci Sani nalazi u fazi izgradnje i na taj način dajemo doprinos zaštiti od klimatskih promjena i stvaranju novih vrijednosti na lokalnom nivou“, istakao je Virsma.

On je izrazio nadu da će ovo biti podsticaj drugim investitorima da dođu u BiH i Republiku Srpsku kako bi investirali i stvarali nova radna mjesta, te podsticali razvoj privrede. Anton Papež, direktor preduzeća „Interenergo“ iz Ljubljane, članice energetske grupacije austrijske kompanije „Kelag“, izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srpske i predstavnicima lokalne zajednice Kneževo za realizaciju ovog projekta. (Energetika.ba)

Related Posts