HDZ želi smanjiti porez na dobit sa 20 na 18 posto

Gospodarski program HDZ-a bit će predstavljen hrvatskoj javnosti za dan ili dva, ekipa koju vodi potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić dorađuju zadnje detalje, no već se sada zna da su se tvorci programa potrudili da program sadrži što više konkretnih mjera, a ne tek uobičajena predizborna obećanja, donosi tiskano izdanje Večernjeg lista. 

Večernji list saznaje da HDZ namjerava u svom programu istaknuti ključnu promjenu, od koje su sve dosadašnje vlade zazirale, a to je – snižavanje opće stope poreza na dobit. Tom mjerom namjeravaju olakšati poslovanje cijelom gospodarstvu i vrlo je konkretna i mjerljiva jer tu stopu HDZ planira smanjiti sa sadašnjih 20% na 18%, a za male i srednje tvrtke smanjiti i na još niži postotak.

Osobni će odbitak povećati s 2600 na 3700 kuna, što je mjera kojom će doći do trenutačnog porasta primanja zaposlenika.  Pomaknut će granica ulaska u krug PDV obveznika na 300.000 kn godišnjih prihoda. Novost su i neke nove mjere za zapošljavanje, a važna je ona kojom poslodavac, zaposli li mlade zaposlenike (do 30 godina starosti), ne plaća za njih doprinose državi na razdoblje od 5 godina, a ta se pogodnost sada odnosi na sve struke, ne tek deficitarne.  Ta će povlastica vrijediti 5 godina, a ne do 30. npr, što znači da će poslodavac, zaposli li nekog od 29 godina, povlasticu imati do njegove 34.

U programu se nalaze i tzv. CROkartice, kojima će poslodavcima biti omogućeno da im se priznaju isplate regresa kroz spomenute kartice, a kojima zaposlenici mogu plaćati dio smještajnih i ugostiteljskih usluga na domaćim turističkim destinacijama. Tu je riječ o primjeni modificiranog modela koji je s uspjehom isproban u, primjerice, Mađarskoj, donosi Večernji list.

You may also like