HDZ zaustavio trend pada, SDP na povijesnoj razlici

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno između 1. i 3. srpnja, pokazuje da su pad Vlade i prijevremeni izbori povećali nezadovoljstvo HDZ-om kao stožernom strankom koalicije koja nije uspjela održati funkcionalnu vlast. To se odrazilo i na nastavak negativnog trenda izborne potpore HDZ-u, odnosno rast potpore SDP-u, ali i Mostu.

Iz rezultata stranačkih preferencija i percepcije pozitivnih i negativnih političara slijedi da su HDZ i nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a doživljeni kao glavni krivci za prijevremene izbore i sadašnje otežano funkcioniranje vlasti. Istodobno, drugi sudionik “nekoalicijskog partnerstva” – Most – zabilježio je vidljivi oporavak potpore, i to drugi mjesec zaredom, što potvrđuje da su njihovi birači dijelom honorirali držanje vodstva i stranke tijekom ovih događaja.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom srpnja (prema principu cijela Hrvatska – jedna izborna jedinica, uz izlaznost 52-58 posto), SDP bi bio relativni pobjednik.

Vrh ljestvice rejtinga političkih stranaka pripada SDP-u s 31,8 posto, što predstavlja rast od 1,3 postotna boda u odnosu na lipanj, kad je ova stranka imala 30,5 posto izbora. Taj je rast još izraženiji u odnosu na lanjski srpanj, kad je ova stranka imala izbor od 25,5 posto.

HDZ je drugi mjesec zaredom na drugome mjestu, sada s 22,7 posto, odnosno 3,6 postotnih bodova manje od lipanjskih 26,3 posto (ali i 6,8 postotnih bodova manje nego u svibnju).

U ovomjesečnom istraživanju Most se učvrstio na trećem mjestu s izborom od 9,8 posto, što je porast od 3,4 postotna boda u odnosu na rezultate iz lipnja (kad je zabilježena izborna potpora od 6,4 posto).

Ako je suditi prema ovim pokazateljima, čini se da su aktualni događaji vezani za Vladu smanjili izbornu potporu HDZ-u, a Mostu donijeli znatan oporavak potpore. U skupini s potporom između 2 i 4 posto tri su stranke: HNS (3,1 posto), HSS (2,8 posto) i BM 365 – Stranka rada i solidarnosti (2,0 posto).

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 17,1 posto. Nitko, odnosno ni jedan političar kao zasebna kategorija odgovora ne bilježi izbor od 15,9 posto, što je najveći rezultat ovog odgovora od početka mjerenja. Čelnik SDP-a Zoran Milanović na trećem je mjestu s 12,4 posto. Na četvrtom je mjestu tehnički premijer Tihomir Orešković s potporom od 7,7 posto. Andrej Plenković, izgledni kandidat za predsjednika HDZ-a, na petom je mjestu s izborom od 7,5 posto, a slijedi Božo Petrov s 6,8 posto, prenosi HRT.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo su i već poprilično dugo dvojica čelnika vodećih političkih stranaka, Tomislav Karamarko i Zoran Milanović. U ovomjesečnom istraživanju nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bilježi povećanje i izbor od 39,5 posto. Njegov nekadašnji glavni konkurent i čelnik SDP-a Zoran Milanović na drugom je mjestu s izborom od 19,7 posto. Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili vrlo čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (11,6 posto), dok je Zlatko Hasanbegović na četvrtom mjestu s 5 posto. Božo Petrov je peti s izborom od 4,8 posto (u lipnju 5,3 posto).