HDZ traži povlačenje iz arbitražnog sporazuma

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zatražila je u četvrtak od predsjednice Republike, Vlade i Hrvatskog sabora da trenutno i bezuvjetno stave izvan snage Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije o teritorijalnom razgraničenju u Piranskom zaljevu. “Intervencije slovenske strane dovele su do toga da Arbitražni sud više ne može donijeti objektivnu i pravovaljanu odluku”, ističe HDZ u priopćenju.

Od predsjednika Vlade Zorana Milanovića traže da hitno sazove sastanak s predsjednicima parlamentarnih stranaka kako bi se uskladile buduće zajedničke aktivnosti u cilju postizanja konsenzusa za zaštitu nacionalnih i državnih interesa. HDZ od Ministarstva vanjskih i europskih poslova traži da žurno obavijesti partnerske države i Europsku komisiju o postupcima slovenske strane koje su dovele do potpunog gubitka vjerodostojnosti Arbitražnog suda.

Hrvatski europarlamentarac Davor Ivo Stier danas je za direktno.hr izjavio da informacije objavljene u medijima u svezi rada Arbitražnog suda, ako se pokažu točnim, upućuju na to da rad toga suda nije bio regularan, niti u skladu s Arbitražnim sporazumom i međunarodnim pravom. “Hrvatski sabor je dvotrećinskom većinom ratificirao Arbitražni sporazum, koji zahtijeva nepristranost sudaca i određivanje granice prema međunaradnom pravu”, rekao je Stier za direktno.hr.

Po njegovim riječima neprihvatljivo je grubo kršenje Arbitražnog sporazuma, kao što su potpuno neprihvatljive odluke koje bi bile donesene od strane Suda čiju su članovi grubo prekršili odredbe toga sporazuma. Stier napominje da bi grubo kršenje Arbitražnog sporazuma Hrvatska trebala internacionalizirati. “Ako su suci Arbitražnog suda i slovenska strana prekršili Arbitražni sporazum cijeli postupak arbitraže postaje neregularan i neprihvatljiv”, rekao je Stier, dodajući da Hrvatsku nitko ne može prisiliti na implementaciju protuzakonito donesenih odluka, mimo pravila Stalnog arbitražnog suda i samog Arbitražnog sporazuma.

Večernji list u posjedu je snimaka razgovora slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara. Prenio je tako izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj, vrlo rano u postupku rekao kako su “Slovenci dobili što su htjeli na moru” te da najmanje 2/3 Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) ide Sloveniji.

Sekolec je kontaktirao Simonu Drenik 5. studenoga 2014. godine te se potužio da je granica na kopnu još otvorena, te da nije zadovoljan tijekom rasprave. No, piše Večernji list pozivajući se na transkripte, tada izriče znakovitu rečenicu predsjednika suda Gilberta Guillaumea. Rekao je: “Dobili ste što ste htjeli na moru, zato ne biste trebali navaljivati na kopnu”, kazao je Sokolec u telefonskom razgovoru, a isto je ponovio i u siječnju ove godine. “Mene je predsjednik već pritisnuo i rekao da ne navaljujem s tim (kopnenom granicom). On ima u glavi jednostavno rješenje:  vi dobijete otvoreno more, ali tu , ali tu (kopno) ne radite nikakve poteškoće”, rekao je Sokolec u razgovoru u siječnju ove godine.

Tako zapravo ispada da će, ako su teze iz transkripata točne, arbitraža uzeti za relevantan sporazum Račan – Drnovšek, kojim je tadašnji premijer Ivica Račan prepustio Sloveniji dio hrvatskog teritorija. Podsjetimo, godine 2001. su premijeri Ivica Račan (SDP) i Janez Drnovšek usuglasili sporazum prema kojem bi skoro 80% Piranskog zaljeva pripalo Sloveniji čime bi ona dobila pristup međunarodnim vodama a Hrvatska bi zadržala morsku granicu sa Italijom. Hrvatski parlament je Sporazum odbio a potpis opunomoćenika hrvatske vlade Olge Kresović-Rogulja je proglašen parafom bez pravnog značenja. Slovenska strana pak smatra paraf kao puno prihvaćanje Sporazuma i hrvatski stav smatra neozbiljnim. Nakon toga je u Piranskom zaljevu došlo do serije incidenata između slovenskih policijskih plovila i hrvatskih ribara.

You may also like