HDZ sutra predstavlja predizborni program 5 +

HDZ sutra u Kongresnoj dvorani Globus na zagrebačkom Velesajmu predstavlja svoj izborni program “5 + Hrvatska”, što označava i formalni početak kampanje za parlamentarne izbore.

Riječ je o sveobuhvatnom programu dio kojega je i gospodarski program koji se više od godinu dana radio u suradnji s njemačkim IFO institutom. Večernji list donosi detalje izbornog programa, a njegov naziv kombinacija je dvaju elemenata; ocjene izvrsnosti (Hrvatska za pet plus), ali i pet najvažnijih segmenata hrvatske stvarnosti, a to su; gospodarski rast i razvoj, zapošljavanje, zdravstvo i socijalna pravednost, pravna stabilnost te društvo, demografija, obrazovanje i znanost.

Posebna cjelina je 5+ Hrvatska jer HDZ, kao stranka koja je sudjelovala u stvaranju Hrvatske, želi posebno naglasiti domoljubnu notu i potrebu očuvanja i poticanja vrijednosti i segmenata društva koji su stvarali državu. U fokusu izvrsne Hrvatske su domoljublje, branitelji, Hrvati u BiH, iseljeništvo te vrijednosti Domovinskog rata. Tako HDZ obećava politiku bez kompleksa prema braniteljima, iseljenicima i Hrvatima u BiH. I to nije neočekivano jer HDZ i inače naglašava poseban interes i skrb prema te tri društvene kategorije. Zato ne čudi da je dio HDZ-ova programa i zalaganje za postizanje konsenzusa o donošenju Ustavnog zakona o zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Kao i obećanje o vraćanju ukinutih mirovinskih prava braniteljima sukladno gospodarskom oporavku, piše Večernji list.

Temelj izbornog programa je gospodarstvo, a u sklopu programa posebno se naglasak stavlja na zapošljavanje, poljoprivredu, razvoj informacijsko-komunikacijskog sektora, demografiju i obrazovanje, a sve kako bi se potaknulo zapošljavanje i zaustavio trend iseljavanja iz Hrvatske. Sve se vrti oko brojke pet, tako HDZ obećava petpostotni rast BDP-a do 2019. godine, pet posto manju nezaposlenost, odnosno 100.000 novih radnih mjesta, pet posto PDV-a na dječju hranu, pet posto veće rodiljske naknade i mirovine, pet dana do izdavanja građevinskih dozvola, pet dana za upis vlasništva… Novi koncept poljoprivredne proizvodnje i navodnjavanja, najavljuju u HDZ-u, otvorit će više od 45.000 novih radnih mjesta u poljoprivredi i šumarstvu. Kreiranjem lanca poljoprivredna proizvodnja – prehrambena industrija – turistički sektor u HDZ-u planiraju još najmanje 5000 novih radnih mjesta u turizmu. Planiraju reindustrijalizaciju Hrvatske te povećanje konkurentnosti, što bi prema njihovoj računici omogućilo još 25.000 novih radnih mjesta.

Gradnja širokopojasnih mreža nove generacije za pristup internetu, razvoj informacijsko- komunikacijskog sektora i start up tvrtki jamče još 25.000 novih radnih mjesta. Očekivano, program najavljuje popularne mjere, a one nepopularne koje su dio gospodarskog programa, i koje su nužne, doći će na red nakon izbora.

Program u pet točaka

1. Gospodarski rast i razvoj

HDZ najavljuje suzbijanje sive ekonomije i rada na crno kojima Hrvatska, procijenili su, gubi više od 10 milijardi kuna godišnje. Obećavaju i zaštitu domaćeg proizvođača od uvoznog lobija jer hrvatski deficit u robnoj razmjeni iznosi više od 50 milijardi kuna godišnje. Poreznim olakšicama, kreditnim i bespovratnim sredstvima stimulirat će otvaranje i razvoj trgovačkih društava i obrta u manje razvijenim regijama, ruralnom i brdsko-planinskom području te na otocima. Najavljuju u kratkom razdoblju i ukidanje 50-60 parafiskalnih nameta. Pojednostavnit će proceduru i osigurati poduzetnicima brzu i učinkovitu uslugu standardom – pet dana od zahtjeva do dozvole i pet dana od pitanja do odgovora. Obećavaju smanjivanje broja dozvola potrebnih za gradnju jer ih je sada potrebna 21, a čeka ih se više od šest mjeseci.

2. Zapošljavanje

Zapošljavanje je glavni cilj HDZ-ova izbornog programa. Najveća oporbena stranka oslanjat će se na novac i programe iz fondova EU kako bi mlade zaposlili i zadržali u Hrvatskoj. Obećavaju školovanje djece u skladu s potrebama tržišta rada. Glavni generator rasta i novog zapošljavanja vide u revitalizaciji poljoprivrede i ruralnog kraja, u neiskorištenim turističkim potencijalima, energetici, održivu razvoju i zaštiti okoliša, inovacijama i digitalizaciji. Obećavaju ukupno 100.000 novih radnih mjesta, od toga 45.000 u poljoprivredi i šumarstvu, 5000 u turizmu, 25.000 nakon reindustrijalizacije Hrvatske i povećanja konkurentnosti izvoza te još 25.000 razvojem informacijsko-komunikacijskog sektora i startup tvrtki. Zapošljavanjem se želi zaustaviti trend iseljavanja mladih ljudi iz Hrvatske.

3. Zdravstvo i socijalna pravednost

Posebnu pažnju HDZ posvećuje i zdravstvenoj zaštiti te obećava povećanje novca za neposrednu zdravstvenu zaštitu. Obećava i unapređenje bolničke mreže, gradnju i obnovu bolnica te modernizaciju opreme. Obvezuje se donijeti mjere koje će utjecati na porast nataliteta. Delimitirat će rodiljske i roditeljske naknade za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta. Subvencionirat će i poticati otvaranje korporativnih vrtića u zgradama tvrtki. HDZ obećava i nove mjere za skrb o djeci s teškoćama u razvoju, kao i asistenta u nastavi svakom djetetu kojemu je asistent potreban. Obećava i skrb o djeci bez roditelja i djeci iz siromašnih obitelji, kao i zaustavljanje diskriminacije starijih osoba na tržištu rada.

4. Pravna stabilnost

Hrvatsko je društvo prenormirano, mnoštvo zakona više zbunjuje nego što uvodi red, pa će HDZ strateški vođenim zakonodavstvom ukinuti preklapanje nadležnosti u hrvatskom zakonodavstvu. Obećava izuzimanje politike iz imenovanja pravosudnih dužnosnika i zakonske izmjene koje će onemogućiti utjecaj politike u tim postupcima. Najavljuje spajanje podataka iz zemljišnih knjiga i katastra i organizacijsko povezivanje ta dva tijela. HDZ u svakoj instituciji i ustanovi obećava uspostavu jasnog sustava kojim će se moći mjeriti i pratiti rezultati rada svakog zaposlenika. Županijama će dati veće ovlasti, odnosno na njih će prenijeti ovlasti ureda državne uprave. Stvarnom fiskalnom decentralizacijom HDZ planira ojačati ulogu gradova i općina.

5. Društvo, demografija, obrazovanje i znanost

U HDZ-ovu programu najavljuje se izmjena Obiteljskog zakona kako bi on postao pravedan i provediv. Obećavaju visinu mirovina uskladiti s rastom plaća, BDP-a i troškova života, s ciljem da se mirovine postupno povećavaju prema razini od 60% prosječne plaće. Aktivno će promovirati i poticati ravnopravnost sudjelovanja osoba s invaliditetom u društveno-političkom životu Hrvatske. Obećavaju unapređenje socijalnih i političkih prilika žena u tržišnoj utakmici podizanjem svijesti o nedovoljnoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama. Posvetit će posebnu pozornost abortusu, samohranim majkama i socijalnim, psihološkim, zdravstvenim i gospodarskim okvirima u kojima žena odlučuje o rađanju.

HDZ će ustrajati na jačanju domoljublja, posebno kod mlađih naraštaja. Vodit će politiku bez kompleksa prema hrvatskim braniteljima, iseljeništvu i Hrvatima u BiH. Štitit će tradiciju i vrijednosti stvorene u pobjedničkom Domovinskom ratu, navodi se u HDZ-ovu izbornom programu. Obećava trajno rješavanje statusa pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Najavljuje vraćanje ukinutih mirovinskih prava braniteljima sukladno gospodarskom i financijskom oporavku RH. Zalagat će se za postizanje konsenzusa o donošenju Ustavnog zakona o zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Aktivno će podupirati razvoj Bosne i Hercegovine kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda.

You may also like