HDZ primio Udrugu Franak na temu novog Zakona o potrošačima

Najjača oporbena stranka HDZ najavila je u srijedu nakon razgovora s predstavnicima Udruge Franak da će podržati formiranje saborskog istražnog povjerenstva radi utvrđivanja okolnosti vezanih uz kredite s klauzulom u francima, kao i usvajanje dopuna zakona o zaštiti potrošača koje bi trebale pomoći prezaduženim građanima u odnosu s bankama.

Nakon sastanka na kojem je iza zatvorenih vrata predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sa suradnicima primio predstavnike Udruge Franak, predstavnik te stranke Goran Marić izjavio je da je HDZ saslušao sve probleme koja im je iznijela ta udruga i da ima veliko razumijevanje za njihovo stanje. “Dali smo potporu za formiranje istražnog saborskog povjerenstva radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica nastalih u vezi s kreditima vezanih za švicarski franak. Podržati ćemo donošenje Zakona o zaštiti potrošača”, rekao je Marić. Dodao je da svakako razmišljaju o tome da se u buduće zabrani vezivanje kredita uz valutnu klauzulu za švicarski franak ako banke u izvorima sredstava nemaju švicarski franak ili za bilo koju drugu valutu za koje banke u izvorima nemaju sredstava.

Predstavnik Udruge Franak Ivan Kontrec rekao je da će ih HDZ podržati u formiranju saborskog istražnog povjerenstva kako bi se utvrdila stvarna zaduženost banaka i na temelju toga pronašlo trajnije i pravednije rješenje. Prijedlogom saborskog zastupnika Josipa Kregara da se zakonom o zaštiti potrošača pomogne prezaduženim građanima automatizmom bi se vraćali preplaćeni krediti, kazao je Kontrec. Treća stvar, dodao je, bila je da će se ići na ukidanje kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Upitan je li došlo do pomaka u odnosima s ministrom financija Borisom Lalovcem s obzirom da su bili nezadovoljni s njegovom komunikacijom, Kontrec je rekao da u posljednje vrijeme nisu pozvani na sastanke kako bi se našlo konkretno rješenje. “Nadamo se da će se to dogoditi u skoro vrijeme”, poručio je Kontrec.

Dodao je da nisu vidjeli najnoviji prijedlog ministra za rješenje problema dužnika s kreditima u švicarskim francima, a po kojem bi se, prema pisanju medija, glavnica mogla smanjiti i do 40 posto temeljem nove procjene vrijednosti nekretnina. “Smatramo da je to neargumentirana rasprava, da je to neozbiljno i mi želimo konkretne podatke i konkretne mjere s konkretnim čimbenicima. Mi ćemo se odazvati svakom razgovoru gdje nas (ministar) pozove gdje bi se našlo konkretno rješenje tog problema”, rekao je.

You may also like