Home Hrvatska HDZ-ov tajni plan za rušenje Bandića

HDZ-ov tajni plan za rušenje Bandića

by Petra Rajković

Nakon godinu dana suradnje u Zagrebu HDZ okreće leđa Milanu Bandiću. Na lokalne izbore u svibnju će ga poslati bez novca i kao običnoga građanina, a ne kao gradonačelnika koji raspolaže sa 7,3 milijarde kuna!

Tajni plan za rušenje Bandića potvrđen je za 24sata iz više izvora u HDZ-u i počinje, navodi list, s realizacijom danas na sjednici Gradske skupštine. Plan se sastoji od nekoliko koraka te moćni gradonačelnik Zagreba može, s obzirom na broj zastupnika koji su mu lojalni, učiniti vrlo malo ili, bolje rečeno, ništa da ga spriječi.

Ukratko, HDZ mu planira srušiti proračun za sljedeću godinu. Zatim neće podržati ni odluku o privremenom financiranju Grada. To znači da prestaje mandat i gradonačelniku, njegovoj zamjenici, a raspušta se i Skupština. Grad će do lokalnih izbora u svibnju voditi povjerenik, kojega imenuje HDZ-ova i Mostova vlada.

‘Kad bismo podržali proračun, to bi za nas bilo političko samoubojstvo. Proračun je prenapuhan baš u svrhu Bandićeve promocije. Mi se moramo odmaknuti od Bandića’, govori HDZ-ovac upućen u tajni plan.

HDZ je u koaliciju s Bandićem u Zagrebu ušao prije godinu. Isti dan kad je Bandić dao potpise svojih zastupnika za potporu Vladi HDZ-a i Mosta na čelu s Tihomirom Oreškovićem. Njegovi potpisi su bili ključni. Isti taj dan HDZ mu je osigurao ključnu podršku za usvajanje proračuna za ovu godinu. Sad su druga vremena, kažu u HDZ-u. Tada je na čelu bio Tomislav Karamarko, potpora Bandićeva tadašnja dva zastupnika bila mu je nužna za sastaviti vladu. Zato je stranka odlučila dati mu podršku u Zagrebu. Sad je to gotovo.

‘Nema nikakve mogućnosti da dođe do predomišljanja i podržimo proračun. Bandića smo prije godinu dana poduprlii jer je usvojio naše amandmane, a nije ih izvršio. Neće nas dva puta prevesti ‘žedne preko vode’. Proračun je kao fasada koja se raspada, a on na nju dodaje žbuku. Grad se godinama nije pomaknuo s mrtve točke’, kaže drugi HDZ-ovac za 24sata.

Podsjetimo, zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini razmotrit će danas prijedlog gradskog proračuna za 2017. u prvom čitanju, koji je povećan za oko 155 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji i iznosi sedam milijardi i 300 milijuna kuna, bez proračunskih korisnika koji sudjeluju sa još dodatnih milijardu i 800 milijuna kuna.

 

Related Posts