HDZ: Naša pobjeda bit će odgovor na uvrede kojima smo izloženi

HDZ će ustrajno nastaviti predstavljati svoj program gospodarskog rasta i zapošljavanja te konkretne mjere i poteze, a najbolji odgovor na sve uvrede bit će pobjeda HDZ-a na izborima, ističe HDZ u nedjelju, u odgovoru na uvrede Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida.

“Nastavit ćemo ustrajno predstavljati naš program gospodarskog rasta i zapošljavanja te naše konkretne mjere i poteze, poput smanjenja plaća svim članovima hrvatske Vlade i svim saborskim zastupnicima. Najbolji odgovor na uvrede kojima smo izloženi bit će naša pobjeda 8. studenog”, ističe HDZ u odgovoru na uvrede koje je Sinčić na račun HDZ-a iznio u otvorenom pismu predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku.

Podsjećaju kako im je bilo ružno gledati dok je SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović, u dogovoru s premijerom Zoranom Milanovićem, osobno vrijeđao i pokušavao poniziti Sinčića tijekom kampanje na predsjedničkim izborima.  “Međutim, sada je u svom pismu i Sinčić, očigledno nadahnut prljavom kampanjom SDP-a, pokazao isto lice koje ovih dana pokazuje i sve nervozniji premijer na odlasku”, ističe HDZ. Smatra kako se među konkurentima Domoljubne koalicije očito sve više vlada nervoza, pa oni koji gube potporu hrvatskih građana pribjegavaju isključivo sukobima, vrijeđanju i provokacijama. HDZ u odgovoru naglašava kao se bavi programom i konkretnim rješenjima, a ne uvredama. “Prljava kampanja i destrukcija neće otvoriti niti jedno radno mjesto. Naša politika nije ‘mi ili oni’, nego zajedništvo za jaku Hrvatsku. Mi ne vrijeđamo i dijelimo, nego okupljamo i nudimo rješenja”, stoji u odgovoru HDZ-a Ivanu Viliboru Sinčiću.

Ivan Vilibor Sinčić u nedjelju je uputio otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku u kojem uz ostalo kaže da je HDZ “danas jedno staro kljuse koje više ne može ništa potegnuti i u koje ne vjeruje ni većina vlastitih članova, ali ga prihvaćaju jer su o njemu ovisni”. Uz to, Sinčić navodi i kako svatko tko je pogledao nekoliko snimki sa HDZ-ovih skupova “jasno može iščitati da su oni više tehničke i plaćeničke naravi nego stvar zanosa i povjerenja”. Pozivajući Karamarka na sučeljavanje s izbornim protivnicima, Sinčić je HDZ-ovu parolu “Za jaku Hrvatsku” ocijenio “običnom floskulom”, ako iza nje ne stoje jaki ljudi”.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač pozvao je u nedjelju Vladu da se počne baviti državnom politikom, rješavanjem izbjegličke krize i saniranjem ekonomije, ocijenivši da se umjesto toga bavi političkim protivnicima te napada hrvatske institucije i hrvatsku predsjednicu. “Umjesto da se Vlada u odlasku bavi državnom politikom, rješavanjem izbjegličke krize i saniranjem hrvatske ekonomije, ona se samo bavi sa svojim političkim protivnicima, napada hrvatske institucije pa tako i hrvatsku predsjednicu”, rekao je Kovač u središnjici HDZ-a, nakon što je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u subotu iz Opatovca poručio predsjednici kako ona tranzit izbjeglica preko službenih prijelaza “s lakoćom može dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji”.

Predsjednica mu je na Facebooku ironično odgovorila kako priznaje da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju jer njoj prepuštaju ovlasti kojih nema. “Mi ne zamo je li gospodin Ostojić trenutno ministar unutarnjih poslova koji skrbi o našoj sigurnosti ili je šef izborne kampanje SDP-a no njegovi potezi sa motorolom u ruci svaki dan izgledaju kao da se on bavi kampanjom SDP-a za nadolazeće parlamentarne izbore”, ocijenio je Kovač.

Vladu i premijera Zorana Milanovića pozvao je da poštuju hrvatske institucije, Ustav te da prihvate kako u Hrvatskoj postoji i Predsjednica Republike. “Ona je predsjednica svih nas u Hrvatskoj pa tako i vas u Vladi koja je u odlasku. Nakon 8. studenog, nakon promjene na čelu hrvatske vlade, imat ćemo konačno državno vodstvo koje će znati skrbiti o hrvatskim interesima”, poručio je Kovač. Na pitanje o tome je li predsjednica Grabar-Kitarović sa svojom objavom na Facebooku ipak pretjerala, Kovač je odgovorio pozivom vladi da se “prestane baviti igricama, smicalicama, obmanama, manipulacijama te da konačno radi svoj posao za ono što ju građani plaćaju”. “Gospodin Milanović ne samo da se posvađao sa hrvatskim društvom, hrvatskim susjedima nego i sa samim sobom i to će građani kazniti na izborima”, uvjeren je Miro Kovač.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u nedjelju u Hong Kongu da se na posljednje ispade ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića ne može odgovoriti drukčije nego ironijom, jer joj on prepušta ovlasti kojih nema.  “Na posljednje ispade ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića ne možete odgovoriti nikako drukčije nego ironijom. To sam učinila, i to preko Facebooka, a ne službeno. Naravno da to nije bila ozbiljna izjava, ja nemam ustavne ovlasti i upravo to govorim ministru Ostojiću, jer mi je rekao da bih ja mogla riješiti krizu sa Srbijom u pet minuta, da meni prepušta ovlasti kojih nemam’, izjavila je u predsjednica.

Ona je u subotu je na Facebook stranici u odgovoru na izjave ministra Ostojića u Opatovcu rekla: “Svojom današnjom izjavom tehnički ministar Ostojić priznao je da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepuštaju izvršne ovlasti. Napravit ću to čim mi dopusti Ustav”. Ministar je na novinarski upit da komentira stajalište predsjednice Republike Grabar-Kitarović da bi sve izbjeglice trebalo preusmjeriti na službene granične prijelaze, poput Tovarnika i Bajakova, odgovorio kako “ona to s lakoćom može dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji”. “Moj poziv je da to dogovori s onima s kojima inače razgovara u New Yorku i slično, neka slobodno dogovori usmjeravanje na prijelaze i nećemo imati nikakvih problema”, rekao je Ostojić te zaključio da bi se time Hrvatskoj “olakšao posao”. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić oštro su u subotu reagirali na osvrt predsjednice Republike na Facebooku.

You may also like