HDZ: Most je korektno reagirao i pozvao nas natrag

Iako iz koalicije Hrvatska raste već stižu poruke da je dogovor postignut o vladi Mosta i SDP-a, kojoj će predsjednik biti Petrov, HDZ danas zasjeda po pitanju prihvaćanja poziva Mosta da se vrati za stol. Most, pak, obavještava javnost kako će se njihov sastanak s koalicijom Hrvatska raste održati u 17 sati.

Most je ranije, podsjetimo, SDP-u konkurentskom HDZ-u odaslao obavijest sljedećeg sadržaja: “Molimo HDZ i Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka, 21. prosinca 2015. do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces.” Predsjedništvo HDZ-a sazvano je za 14 sati, a ne u 12 kako je prije bilo najavljeno, obavljeno je na HDZ-ovom Twitter profilu, a ono će, navode, razmatrati poziv Mosta da se HDZ-ova Domoljubna koalicija vrati u pregovore o tripartitnoj vladi.

Ti su pregovori, prema priznanju šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, propali jer ga je Zoran Milanović prevario rekavši mu da neće potpisati dogovor o takvoj vladi, pa je Karamarko to odbio, nakon čega je Milanović ipak pristao i potpisao dogovor.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je u ponedjeljak, uoči sjednice Predsjedništva stranke, rekao da će odluku o tome kako će odgovoriti na poziv Mosta da se Domoljubna koalicija vrate u pregovore o tripartitnoj vladi demokratski donijeti to tijelo, a u izjavi novinarima je i opovrgnuo medijske spekulacije da je s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem pokušavao dogovarati nove izbore. “Dobro je, reagirali su i pozvali nas natrag u igru. Predsjedništvo HDZ-a će o tome odlučiti. Okvir našeg ponašanja i mog osobnog mora biti sačuvan i zadržan”, kazao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Sigurno je da HDZ neće odustati od nekih principa, to jest ne dolaze u obzir trgovina “foteljama”, a niti ultimatumi. “Nije dobro da ultimatumi postanu praksa u našem političkom razgovoru jer se o svemu mora razgovarati”; kazao je. No, dodao je da će, ako sada mogu bilo što učiniti da se izađe iz ovih problema hrvatskog gospodarstva i građana, to i učiniti. “HDZ-u je to sada prvi interes, a ne interes fotelja”, istaknuo je. Ponovio je kako nema svetih imena i nitko se od “nas ne može vezati za niti jednu fotelju”.

Drži kako je “to sada došlo do teatra apsurda” i da bi pojedinci trebali zatomiti svoje taštine i egoizme te iznad njega staviti ineteres društva i građana. “O tome ćemo razgovarati i Mostu ćemo odgovoriti, ali to će biti u okviru onog što smo i do sada predlagali. Moramo sačuvati svoj dignitet ali biti i pragmatični i naći što brža rješenja za ovu situaciju”, kazao je. Karamarko je kazao kako ne zna što će Most postaviti kao platformu za razgovor, ali i da to ne može biti ono što je bilo do sada, po sistemu “uzmi ili ostavi”.

Naglasio je kako HDZ nije naučio tako razgovarati, ocijenivši to presedanom u našem političkom životu. Napomenuvši kako Most ne želi kritizirati, izrazio je svoje neslaganje s tim načinom razgovora. “To su gluposti tih koji to objavljuju, jer da sam s Milanovićem bilo što htio dogovarati, veliku koaliciju bismo imali prije mjesec dana i ne bismo imali ovo što imamo”, kazao je Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a na pitanje kako komentira medijske napise da je s Milanovićem pokušavao dogovarati nove izbore. Smatra to pokušajem nekih dijelova medija da ga počnu uvlačiti u “blato političke trgovine” kojoj, istaknuo je, nije sklon. Da je sklon, naglasio je, sasvim bi drugačije reagirao neki dan i prošlih mjesec i pol dana. Most nezavisnih lista u nedjelju je pozvao Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju da se do danas u 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dokument koji su već potpisale dvije strane. Domoljubna koalicija u subotu je odbacila Mostov prijedlog sporazuma o tripartitnoj vladi, čiji bi predsjednik bio nestranačka osoba ili netko iz Mosta, i napustila pregovore s Mostom nezavisnih lista i SDP-om o formiranju vlasti, a Karamarko je taj prijedlog ocijenila neuređenim ugovorom o raspodjeli plijena i fotelja.

You may also like

0 comments