HDZ: Metodologija ove vlade je laž i obmana

HDZ je u ponedjeljak nazvao “najobičnijom laži proizvedenoj u SDP-ovoj kuhinji” izjavu ministra financija Borisa Lalovca kako je čuo za priče o navodnom dogovoru bankara, oporbe i Ustavnog suda da zakonsko rješenje za kredite u ‘švicarcima’ padne nakon izbora te da on te priče nije širio, istaknuvši kako će nakon izbora, ako sadašnje padne na Ustavnome sudu, učiniti sve da bilo kakvo riješenje ni na koji način ne ugrozi poziciju dužnika u švicarskim francima.

“Izjava koja se povezuje s Lalovcem najobičnija je laž. Lalovac kaže da ju on nije proizveo, ona je proizvedena u SDP-ovoj kuhinji. Lalovac je isti kao i njegov šef Zoran Milanović i njegov kolega ministar Ranko Ostojić kojima je laganje postalo sasvim normalno sredstvo političke borbe. Laž, uvreda i kleveta je ono čime se SDP služi u ovoj izbornoj kampanji”, izjavio je novinarima član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik u prošlom sazivu Gordan Jandroković u Središnjici HDZ-a vezano uz spomenutu izjavu ministra Lalovca.

Podsjetivši kako je ministar Lalovac i ranije optuživao druge da su agenti banaka, Jandroković ga je optužio da je, kao bivši bankar, suodgovoran što su takvi krediti uopće i plasirani na hrvatsko tržište. “On je čovjek koji je i sam uzeo kredit u švicarcima, on je čovjek koji je za sto milijardi kuna povećao hrvatski dug i za čijeg je mandata 320. 000 građana postalo blokirano. Ako je netko agent i suradnik banaka onda je to ministar Lalovac”, istaknuo je Jandroković.

Na novinarsko pitanje što će biti sa zakonom o “švicarcima” nakon izbora i hoće li HDZ sadašnje zakonsko rješenje podržati i nakon izbora, Jandroković je poručio kako se SDP u kampanji služi podvalama i lažima što im je postalo normalno sredstvo političke borbe. Napomenuo je kako je SDP najprije u medije plasirao tu informaciju, a nakon toga se na neki način od nje ograđuje poigravajući se sudbinama nesretnih ljudi koji imaju kredite u švicarskom franku. “To je nemoralno i politički nekorektno”, ocijenio je Jandroković.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić istaknuo je kako će njegova stranka nakon izbora učiniti sve da bilo kakvo riješenje, ako sadašnje padne na Ustavnom sudu, ni na koji način ne ugrozi poziciju dužnika u švicarskim francima. “Svako rješenje koje se bude kreiralo bit će takvo da njihova pozicija ne bude ugrožena. Oni više nisu zaslužili patiti kao što su patili u prethodnom razdoblju”, kazao je Ćorić. Opovrgnuo je da ima informaciju što planira Ustavni sud istaknuvši kako bilo tko tko ima tu informaciju treba obrazložiti odakle mu i tko ga je informirao. “To je čisto politiziranje ogromnoga problema u kojem se pronašao dio hrvatskih građana i svojevrsna ucjena prema njima i njihovo političkoj orijentaciji”, rekao je Ćorić.

Podsjetio je kako je HDZ, nakon eskalacije problema dužnika u švicarskom franku, bio prva stranka koja je inzistirala na konverziji kredita u toj stranoj valuti u eure. Smatra kako sadašnje zakonsko rješenje nije proizvod konsenzusa, već sukoba ministarstva financija i Vlade sa svima u zemlji.

Na pitanje kako komentira upozorenje saborskoga zastupnika SDP-a u prošlom sazivu Peđe Grbina predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović da se mora držati Ustava i mandat za formiranje nove Vlade dati onome tko ima saborsku većinu, te joj zamjerio da je glasnogovornica HDZ-a i ne radi u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, Jandroković je odgovorio kako je siguran da će se predsjednica Republike držati svojih ustavnih ovlasti. Podsjetio je i na 2007. godinu kada je Milanović, bez obzira što je bio izborni gubitnik, na sve načine pokušavao opstruirati formiranje vlade. Naglasivši kako SDP još iz te godine ima iskustvo da dovodi u pitanje izborne pobjede, istaknuo je da je ta stranka i “poznata ustavna stručnjakinja” Sandra Petrović Jakovina ove godine u pitanje dovela briljantnu izbornu pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović. “Oni su zadnji koji mogu prozivati nekoga da će dovoditi u pitanje izborni rezultat, jer iza sebe imaju iskustvo pokušaja osporavanja izbornih pobjeda . Sve što Milanović u zadnje vrijeme čini – poigrava se s tim da će dovesti u pitanje volju naroda i optužuje druge da će vladati na silu, treba se postaviti pitanje nije li možda on taj koji ima neki skriveni scenario u glavi”, rekao je Jandroković.

You may also like

0 comments