HDZ isključio članove zbog govora mržnje

WathsApp i Viber
Sud časti Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a na sjednici u četvrtak navečer odlučio je, zbog širenja govora mržnje na društvenim mrežama, isključiti osam članova, a među njima nema zvučnijih stranačkih imena, doznaje se neslužbeno iz stranke.

Isključeni su tako Božo Medić, Ante Jelčić, Anita Parka Đurašić, Ante Šimunović, Vedran Černy, Miro Boras, Krasnodar Raguž i Vlado Kolak. Stegovni postupak trebao je biti pokrenut i protiv Marijana Banellija, ali je on jučer podnio ostavku na sve stranačke funkcije i napustio HDZ.

Svemu je danas prethodila telefonska sjednica zagrebačkog HDZ-a i Predsjedništva te gradske organizacije koji su usvojili taj stranački prijedlog. Nakon odluke gradskog Suda časti isključeni članovi mogu se žaliti Visokom časnom sudu koji može potvrditi ili pak odbaciti izrečenu mjeru.

Zagrebački će se HDZ sutra o svemu oglasiti službenim priopćenjem. Nakon što je izbila afera WhatsApp, vodstvo HDZ-a odlučilo je sankcionirati sve članove stranke koji su u WhatsApp, Viber i grupama na Facebooku širili govor mržnje, prijetili ili pozivali da se glasa za druge kandidate, a ne za HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović.

Podsjetimo, u razgovoru koji smo vodili u utorak, Banelli je odbio povezanost sa spornim porukama. “Ja s gnušanjem i rezignacijom odbijam bilo kakvu screenshot poruku koja me stavlja u bilo kakav negativni kontekst prema bilo kojem dužnosniku stranke ili stranke kao takve, jer svi znaju koliko radim za stranku i koliko sam, nazovimo to tako, na liniji onih koji vode ovu stranku. Prema tome, svaki komentar na ovo je suvišan, a jako dobro znamo da je ovo neko namještanje zbog nekih drugih ljudi. Tako da ja apsolutno odbijam svaku ovakvu namještaljku.

U grupi je 230 ljudi, netko me ne voli ili je nekome rečeno da me ne voli i ja ne mogu tu ništa pomoći. Ja nikome nikad ništa nažao u tome smislu nisam napravio. Svi jako dobro znaju tko sam, što sam i kakva su moja mišljenja o svemu. Prema tome, ovo je najgnjusnije podmetanje koje samo u životu vidio. No, cest la vie. Tako mi Bog pomogao”, zaključio je Banelli u razgovoru za N1

Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja, bila je gošća Novog dana na N1 televiziji. Komentirala je isključenje zagrebačkih HDZ-ovaca iz stranke zbog govora mržnje u grupama na WhatsApp-u i Viberu, a osvrnula se i na svojedobna isključenja članova iz SDP-a.

Sud časti HDZ-a u četvrtak je iz stranke isključio osmoricu članova zbog neprimjerene komunikacije na grupama društvenih mreža. Na pitanje novinarke kakvu poruku premijer Andrej Plenković time šalje javnosti, Ankica Mamić kaže:

“Onog trenutka kad se upišete u neku organizaciju, vi taj trenutak prihvaćate pravila te organizacije i dužni ste ih poštivati. Očekivati visok stupanj demokracije u unutarstranačkim stvarima je prilično idealistički. Ako se ne slažete s programom, vodstvom, idejama ili politikom, vi morate iz te organizacije izaći. Premijer je ovime pokazao da neće trpjeti nestašluke. Pritom mu je jako dobro došlo da je to stvarno neprimjerena komunikacija. Pročitala sam objavljene poruke, strašno je da netko uopće koristi taj diskurs, pa čak i u birtiji gdje se stvari malo otmu kontroli. Premijer je htio pokazati da čvrsto vodi stranku, a pritom mu je dobro došlo da to nisu neki poznati članovi”.

“Ako se sjećate, ja to ne mogu zaboraviti, Aleksandra Kolarić je izbačena iz SDP-a jer je objavljen tekst s kojim se tadašnji predsjednik stranke, danas predsjednički kandidat, Zoran Milanović nije slagao. Imali smo u SDP-u ovakvih slučajeva, nekima se ‘rezala glava’, a drugi su se godinama povlačili po sudovima časti”, istaknula je Mamić.

Na konstataciju da se neke članove procesuira odmah, dok se drugi godinama povlače po sudovima časti, rekla je kako unutar stranaka ne treba očekivati veliku demokratičnost.

“Ovaj fenomen o kojem govorite, da se neke procesuira odmah, a neke nikada, rekla bih da je jedan od generatora takvog ponašanja. Ljudi tu vrstu nepravde osjete, kao što ju mi kao građani osjećamo u hrvatskom društvu. Netko može raditi što hoće bez ikakvih sankcija, a netko može biti sankcioniran i za najmanju stvar. Ne opravdavam ljude koji ovako komuniciraju”, dodala je.

“Odluke stranačkog vrha ili stranačkog tijela, od kojih neke rješavamo u 15 minuta, a s nekima se zavlačimo deset godina, šalju poruku da nismo svi jednaki, a na kraju je štetno za one koji to čine”, zaključila je Mamić.

You may also like

0 comments