Home Bosna i Hercegovina HDZ i SDA žele prihode od sportskog klađenja

HDZ i SDA žele prihode od sportskog klađenja

by Agencije

Treba li i kako oporezivati igre na sreću u Bosni i Hercegovini nova je tema koja je izazvala napetosti između najveće bošnjačke i hrvatske političke stranke u toj zemlji ionako opterećenoj nesuglasjem o načinu rješavanja niza krupnih političkih pitanja a zbog najnovijeg bizarnog prijepora blokiran je i rad parlamenta Federacije BiH.

Za medije u tom entitetu prijepor Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u srijedu je prvorazredna tema nakon što je dan ranije istim povodom drugi put prekinuta sjednica Zastupničkog doma federalnog parlamenta. Razlog je bio to što je blok stranaka okupljen oko HDZ BiH odbio podržati dnevni red na kojemu bi se našao i prijedlog izmjena zakona o porezu te o igrama na sreću.

Bio je to povod za ponovnu razmjenu teških optužbi pri čemu su iz HDZ-a stigle one kako SDA nastoji izigrati neke ranije dogovore dok su iz vladajuće bošnjačke stranke poručili kako je u pozadini HDZ-ovih opstrukcija tek borba za što veći dio poreznog kolača.

Te su rasprave “začinile” prijetnje izravno upućene Amiru Zukiću, glavnom tajniku SDA i zastupniku u enitetskom parlamentu koji je i potaknuo prijedlog oporezivanja sve unosnijeg kladioničarskog biznisa.

“Začepi usta”, poručio je nepoznati zaljubljenik u klađenje Zukiću u anonimnom pismu, zaprijetivši mu kako će ga u protivnom “vozati u prtljažniku”. Zukić je pismo s poštanskim žigom Busovače proslijedio policiji i medijima, pojašnjavajući kako je nešto slično stiglo i na adresu njegova stranačkog šefa Bakira Izetbegovića od kojega je pak traženo da obuzda svog suradnika. “Zastrašiti me neće a za prtljažnik sam prevelik”, odgovorio je na te prijetnje Zukić a posebnom izjavom odmah se oglasilo desetak vlasnika najvećih kladionica u BiH koji su se od takvih prijetnji odlučno ogradili.

Prema službenim podacima kladionice samo u Federaciji BiH u 2015. ostvarile su promet od gotovo 600 milijuna konvertibilnih maraka (oko 300 milijuna eura) dok su na ime različitih doprinosa, poreza i naknada platile nešto manje od 30 milijuna KM (15 milijuna eura).

Zukić je supredlagatelj rješenja po kojemu bi se ubuduće oporezovali dobici i do 100 konvertibilnih maraka (50 eura) što do sada nije bio slučaj. SDA je predložila da se ta sredstva izravno uplaćuju u korist entitetskog Mirovinskog fonda a predloženo je i da se izmjeni metodologija oporezivanja većih dobitaka. Tako bi oni bili oporezivani po stopi od deset posto a uplaćivali bi se u proračun općina odnosno županija ovisno o prebivalištu kladioničara.

Upravo tu je nastao problem jer se trenutačno ta sredstva usmjeravaju u lokalne zajednice u kojima je sjedište kladioničarskih tvrtki. Ispostavilo se kako su one uglavnom na području Hercegovine i središnje Bosne odnosno u dijelovima BiH u kojima je većinsko stanovništvo hrvatsko pa je cijeli slučaj dobio dimenziju borbe za nacionalne interese. “U HDZ-u ove izmjene vjerojatno doživljavaju kao vitalni materijalni interes”, primjetio je sarkastično Zukić kako ga citira portal Klix.

Izvjesno je kako su se vlasnici kladionica mobilizirali ne bi li ishodili rješenje koje smatraju najpovoljnijim za sebe pa su o svemu razgovarali i s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom. O tome je neobičnom sastanku kladioničara i jednog predsjednika priopćenjem uredno informirana javnost.

Pojašnjeno je kako je predsjednik razgovarao s Markom Milanovićem, Krešom Vukojom i Goranom Jozipovićem, direktorima kladionica Sport Plus, Premier i Bet live koji su se pohvalili kako zapošljavaju dvije i pol tisuće ljudi te kako uredno izvršavaju sve svoje obveze a istodobno su se potužili kako su u neravnopravnom položaju u odnosu na Lutriju BiH čije je sjedište u Sarajevu.

Čavaru su ponudili pomoć u izradi novih poreznih zakonskih rješenja. HDZ-v zastupnik u federalnom parlamentu Jozo Bagarić kazao je kako se o svemu može razgovarati, ističući pritom kako se u njegovoj stranci protive “pritiscima i ubrzanim procedurama”. “Mislimo da to nije korektno”, kazao je Bagarić pojašnjavajući kako treba pričekati cjelovito očitovanje vlade s njezinim prijedlogom zakona pa onda o svemu odlučivati.

Related Posts