HBOR produljio povlaštene kamate do kraja ove godine

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) produžila je do kraja ove godine trajanje privremene mjere sniženja kamatne stope za jedan postotni bod za kreditiranje novih investicija u poljoprivredi i ribarstvu, turizmu, industriji te energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša.

Kako su izvijestili iz HBOR-a, sukladno ovoj mjeri kamatna će stopa iznositi 2, 3 ili 5 posto godišnje, ovisno o veličini i dosadašnjoj uspješnosti poduzetnika, te području ulaganja za kreditna sredstva koja budu odobrena do 31. prosinca ove godine.

Rokovi otplate kredita za ovakve investicije su do 17 godina s mogućnošću odobrenja razdoblja počeka u trajanju od 2 do 5 godina. “Vjerujem da će produženje ove mjere, zajedno s onima koje smo donijeli tijekom prošle godine, rezultirati povećanim interesom i spremnosti poduzetnika za investiranje, povećanje poslovnih aktivnosti te u konačnici pozitivnim pomacima u poslovanju naših poduzetnika”, izjavila je članica Uprave HBOR-a Martina Jus.

Iz HBOR-a pritom ističu kako, svjesni poteškoća s kojima se susreću hrvatski poduzetnici, nastoje im pružiti podršku kako bi im olakšali poslovanje i potaknuli ih na novi investicijski ciklus, kojim bi povećali svoju konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu. Uz snižene kamatne stope za investicije, poduzetnicima su također na raspolaganju i krediti za sufinanciranje projekata koje kandidiraju za bespovratna sredstva EU fondova.

HBOR je, podsjećaju iz te banke, prošle godine predstavio niz mjera za poticanje hrvatskih gospodarstvenika među kojima i onu za izdavanje garancija radi ugovaranja i realizacije projekata na domaćem tržištu čime se želi potaknuti povećanje poslovne aktivnosti malih i srednjih poduzetnika. Posebno se ovo odnosi na izvođače radova i dobavljače opreme za projekte koji se financiraju sredstvima EU fondova.

You may also like