Hashim Thaci: Onemogućavanje posjeta imat će posljedice

Kosovski šef diplomatije Hashim Thaci ocenio je da je odluka Srbije da ne odobri njegovu posetu Beogradu suprotna dijalogu Beograda i Prištine. “To će svakako imati posledice”, izjavio je Thaci za bečki “Prese”, ne želeći međutim da kaže kakve bi to posledice mogle biti.

On je, ipak, kazao da neće biti direktnih kontramera srpskim političarima. “Ponašanje Srbije prema meni će poslužiti kao primer kako ne treba da se ophodimo sa našim susedima”, dodao je Thaci.

On je, istovremeno, izrazio iznenađenje što je zvanični Beograd bio protiv njegovog dolaska. “Ministri kosovske vlade su posetili Srbiju, a bili su i visoki predstavnici Srbije na Kosovu, i takve posete više nisu nikakva vest”, naglasio je Thaci, podsećajući da je nedavno bila i dvogodišnjica Briselskog sporazuma, te da je u okviru dijaloga stalno bilo susreta visokih predstavnika Beograda i Prištine u Briselu. “Zašto onda nisu mogli dozvoliti moje putovanje u Beograd?”, upitao je on.

Thaci kaže da odbijanje obezbeđivanja njegovog boravka u Beogradu, “pretnje njemu, kosovskom predstavniku u Beogradu, kao i organizatorima konferencije, pokazuju Srbiju koja je još uvek talac prošlosti i politike koja je vodila najstrašnijim tragedijama i patnjama”. U vezi naloga za hapšenje koji i dalje postoji protiv njega, Thaci je ukazao da su se, kada je on raspisan, sudovi više bavili politikom nego pravdom.

Thaci je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije. (Tanjug)