Hasanbegović: Želimo da opstane vlada, ali spremni smo za nove izbore

Hrvatska demokratska zajednica želi da vlada u ovom sastavu nastavi s radom, no kao ozbiljna stranka spremna je na svako rješenje koje može uslijediti nakon odluke Mosta, rekao je u utorak ministar kulture Zlatko Hasanbegović koji u Bruxellesu prisustvuje sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport EU-a.

“Ovom prigodom bih pozvao Most da preispita svoje stajalište, da se vode stvarnim činjenicama i pravorijekom nadležnih tijela, a ne novinskom kampanjom”, rekao je Hasanbegović, Ovakvo ozračje nije najbolje za rad vlade, ali je njezina obaveza, “kao i svakog ministra, da nastavi s predanim radom za koje su dobili povjerenje Hrvatskog sabora i naroda”, naglasio je ministar kulture.

Hasanbegović osvrnuo se i na raspravu oko Kurikularne reforme, istaknuvši kako joj je vlada od početka davala potporu, ali je dodao da se trebaju uvažiti sve dosadašnje primjedbe na rad eskpertnog tima, te pojedinih povjerenstava za konkretne kurikularne sadržaje. “Ovo što sada vidimo je potpuno nepotrebna politizacija tog pitanja budući da se kurikularna reforma nikad nije dovodila u pitanje, ali se i jasno naglašavalo da se tako dalekosežna reforma ne može poistovjećivati s jednim čovjekom”, rekao je Hasanbegović, koji smatra da je potpuno neprihvatljivo da jedna stručna rasprava postane sredstvo za prepucavanje aktera u hrvatskoj politici.

“Mislim da se gospodin Jokić to treba shvatiti i jasno se ograditi od pokušaja instrumentalizacije kurikularne reforme za dnevno-političke ciljeve”, zaključio je Hasanbegović. Ministar Hasanbegović po prvi puta sudjeluje Vijeću za obrazovanje, mlade , kulturu i sport u Bruxellesu, gdje je jedna od tema bila donošenje zaključka o Europeani, europskoj kulturnoj inicijativi o digitalizaciji europske kulturne baštine. “Ministarstvo kulture podupire tu inicijativu budući da želimo da se hrvatska kulturna baština što jače uključi u taj projekt kako bi bila dostupna svim internetskim korisnicima”, rekao je Hasanbegović.

Tema sastanka bila je i revizija Direktive o audiovizualnim i medijskim uslugama, te se raspravljalo o predstavljanju proizvodnje i razmjene europskih audiovizualnih sadržaja, rekao je Hasanbegović. Naglasio je kako je posebice važna za Hrvatsku bila rasprava o očuvanju hrvatskih kulturnih sadržaja i jezične baštine koje trebaju biti uključene u izmjenu Direktive.

Šef HDZ-ovog saborskog kluba Ivan Šuker poručio je u utorak kako vladajući ne žele “igrati ispod žita” kada je riječ o raspravi o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade i čelniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, najavivši da će se dan saborske rasprave rasprave o toj temi znati unaprijed. “Kakva je sad situacija, mi se držimo zadnjeg roka, a to je 18. lipnja. Neće biti nikakvih iznenađenja preko noći. Nije nama interes da tu igramo nešto ispod žita kao što to neki rade, a rasprava će sigurno biti cijeli dan”, uvjeravao je Šuker novinare u Hrvatskom saboru, upitan kada će biti rasprava i glasovanje o prijedlogu SDP-a da Sabor izglasa nepovjerenje Karamarku.

Na novinarski upit hoće li se to znati ranije, Šuker je odgovorio kako je to logična stvar. “Predsjednik Sabora uvijek najavi s čim će se krenuti sljedeću srijedu i nećemo izvoditi iznenađenja, jer nam je bitno da budemo do kraja transparentni”, kazao je.

Inače, SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog iskazivanja nepovjerenja Karamarku i pokretanje postupka njegova opoziva, prozivajući ga da je interes MOL-a stavio ispred interesa Hrvatske.

SDP je ranije u Saboru tražio Karamarkovu ostavku, nakon što je tjednik Nacional objavio ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Šarić Karamarko i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

You may also like