Hasanbegović se oštro obrušio na HDZ

Zlatko Hasanbegović dao je izjavu za medije u povodu priključivanja kandidacijskoj listi Brune Esih, neovisne kandidatkinje za gradonačelnicu Grada Zagreba. Odmah na početku napao je premijera Plenkovića i njegove najbliže suradnike.

Na početku konferencije za medije Zlatko Hasanbegović je podsjetio na pismo koje je Andrej Plenković prije godinu dana poslao s nekoliko kolega eurozastupnika u sličnim okolnostima te se poslužio i Marxom.

‘Znakovi nezadovoljstva u stranci vriju ispod površine. Predsjednik stranke je na svoju ruku i bez ikakvih konzultacija sa stranačkim tijelima odlučio ugroziti vladu’

“Čini mi se da ovom zgodom treba posjetiti na događanja otprije godinu dana koja se u kontekstu sadašnjeg trenutka mogu sažeti u Marxovoj misli ponavljanja povijesti – prvo kao tragedije, a onda kao farse. Prvo je tadašnji eurozastupnik Andrej Plenković s nekoliko kolega, među kojima je i Davor Ivo Stier, uputio dramatično pismo u kojem je istaknuto da treba preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku. U tom pismu stoji i kako postoje trenuci u kojima je teško uskladiti vlastitu savjest s odlukama stranačkih tijela. Pismo je zaključeno pozivom zastupnicima da glasuju po savjesti”, započeo je konferenciju za medije Hasanbegović i ustvrdio da je to “pismo u prijevodu značilo poziv na neposluh stranačkih tijela zbog kojih Plenković nije bio izvrgnut sankcijama”.

“Kazao je na stranačkom saboru kako stranka ne može biti talac jednog svojeg člana”, podsjetio je također Hasanbegović te ustvrdio: “Vlada koju predvodi danas bila je dovedena kao talac ministra financija, sposobnog stručnjaka, ali i potencijalnog mandatara Karamarka koji nikada nije bio član HDZ-a i s kojim sam, neka i to bude kazano, kao ministar kulture u Vladi Tihomira Oreškovića sasvim korektno surađivao i čiji ljudski integritet poštujem.
Taj talački položaj implicirao je i neke druge psihološke i političke terete jer je implicirao da se stranka u aferi Agrokor pretvara u jamca tog koncerna”.

“Danima sam sebi postavljao pitanje smije li HDZ biti u položaju taoca? Smije li se bespovratno razvrgnuti koalicijski odnos, a da se ne nazire neki drugi koji ne bi bio obična politička trgovina bez svjetonazorskog i političkog utemeljenja? Smije li pozicija HDZ-a ovisiti o jednome članu Vlade koji nije ni član stranke?”, pobrojao je Hasanbegović pitanja koja su ga mučila.

“Tijela stanke su stavljena pred gotov čin. Mnogo je onih u stranci koji imaju iste bojazni i nade kao i ja. Problemi postaju sve veće, a naše bojazni neće nestati ako pred njima zatvaramo oči”, poručio je Hasanbegović kazavši da je “imao na umu znakove nezadovoljstva koje vrije u stranci, ali i da je predsjednik stranke na svoju ruku i bez konzultacije sa stranačkim vodstvom donio odluku o ugrožavanju Vlade”.

‘”I onda kad je predsjednik izabrao taj put, koji smatram pogrešnim, danima skup s mnogim drugim kolegama članovima i pristašam HDZ-a postavljam sebi pitanje nije li ovo trenutak u kojemu glas savjesti mora imati prednosti pred glasom dijela stranke?”, kazao je Hasanbegović i dometnuo: “Znam da je puno lakše onima koje ne muče takva pitanja. Događanja posljednjih dana i tjedana pokazuju da u najvećoj hrvatskoj stranci ima mnogo onih koji sa mnom dijele iste nade i iste bojazni i to je razlog da im izrazim pohvale i zahvalnost jer previranja u HDZ-u od istočne Hrvatske preko hrvatskog juga sve do nedavnih događaja u podružnici na Črnomercu pokazuju da problemi postaju sve teži, a bojazni sve osnovanije i one neće nestati ako pred njima zatvaramo oči”.

“Predsjednik je opetovano hazarderski ugrozio opstojnost Vlade i da je HDZ i dalje favorit na potencijalnim izborima, odlučio sam na kocku staviti svoju političku sudbinu ne prepuštajući je ničijoj samovolji ili hiru. Želim zastupati one nacionalne političke vrijednosti na kojima je HDZ sazdan”, poručio je Hasanbegović. Podsjetio je da su “u posljednjih godinu i pol u dva navrata održani izbori za Hrvatski sabor i da je u dva navrata hrvatski narod većinsko povjerenje dao HDZ-u i većina hrvatskih državljanja je pokazala kako ne želi da ovom državom upravljaju SDP, HNS, IDS, SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i njemu slični. Svjedoci smo da Plenković sa svojim mentorima dogovorima ispod stola i jeftinim političkim smicalicama želi koalirati s malim strankama, čiji su svjetonadzori nespojivi s HDZ-ovim. Želi u Vladu uvesti upravo navedene stranke, bez obzira na načela HDZ-a. Želi poslijeizbornu protudemokratsku ‘status quo’ takozvanu veliku koaliciju s SDP-om”

“O političko stranačkim životopisima svih uključenih aktera u takav predvidiv i nepoželjan razvitak situacije, od premijera Plenkovića do njegovih najbližih suradnika, poput Davora Božinovića, Gordana Jandrokovića, Martine Dalić koja je svojedobno napustila stranku, a za svoje disidentstvo nagrađena je ministarskim položajem, podsjećam, kao donatorica sektaške protuhadezeovske stranke Pametno i zajedno s Obuljen, podupirateljicom programa i kandidature Sandre Švaljek, znamo sve. Također i o samoproglašenim mentorima kao što su Franjo Gregurić, povremeni medijski teoretičar i zagovornik velike koalicije, Vladimir Šeks, hrvatska javnost zna dovoljno da ne moram ovdje na to podsjećati”, prozvao je Hasanbegović…

“Povod za preokret i glavni okidač bili su sramotni događaji u Saboru koja je doživjela klimaks u saborskom preslagivanju i kada sam uvučen u događaje za koje nismo odgovorni te da se teret za pad Vlade prebaci na naša leđa. Kandidatura Brune Esih u ovom mraku predstavlja svjetlo i pokazuje da na političkoj pozornici stasaju novi ljudi neopterećni jugoslavenskom i komunističkom prošlošću. Kandidatura i lista Brune Esih nije usmjerena protiv istinskog HDZ-a, već za stvarne pristaše koji su prisiljeni za neglasanje za nametnute kandidate”, rekao je Hasanbegović i ustvrdio: “Zastupam raspoloženje mnogih članova i pristaša HDZ-a”, kazao je Hasanbegović.

Obrušio se pritom i na Bandića kazavši da je on “sa svojom klikom proizvod protuhadezeovske taktike bivšeg vodstva HDZ-a. HDZ je imao u rukama prije pola godine Bandićevu političku sudbinu. Vrhunac neodgovornog i po stranku pogubnog ponašanja je nametanje Drage Prgometa, višestrukog stranačkog prebjega, kao kandidata za gradonačelnika mimo stvarne volje stranačke organizacije, a kao potpredsjednik stranačke organizacije nisam mogao o tome odlučivati. Odmah sam rekao da Prgometa neću podržati kao gradonačelnika”, podsjetio je Hasanbegović te odgovarajući na pitanja novinara poručio da će pitanje većine u Saboru tek biti na dnevnom redu i da su jasno istaknuli načela pod kojima je njemu, Esih i Glasnoviću, prihvatljiva nova Vlada.

Upitan je li on i dalje član HDZ-a ili je dao ostavku, odvratio je: “To nije na meni, ja nisam predao ostavku na članstvu u HDZ-u. O tome će kao i o svemu dosad odlučiti osobno Andrej Plenković vjerojatno uz konzultacije sa Šeksom i Božinovićem, koji je kako smo čitali izjavio da HDZ nije prijeki sud. Iako je meni osobno nepoznato u kojem svojstvu je uopće nastupio jer nije član niti jednog tijela. S Plenkovićem sam se kratko telefonski čuo u subotu i nakon toga nismo razgovarali. Interpretacija našeg razgovora bila je na tragu onoga što što smo čitali, iznio mi je svoje viđenje događaja koji su doveli od ovog nesretnog raspleta i naš razgovor je završio pomirljivo i da će stranačka tijela tek odlučiti.”

Upitan je li njegov istup poziv na neposluh u HDZ-u, kazao je da nije slučajno počeo s Marxom i pismom europarlamentaraca, ali i da je želio naglasiti da oni tada nisu bili sankcionirani: “Ne iskazujem uskogrudni sektaški neposluh, pogotovo ne kada nastupa kriza. Ovdje se ne radi o egoizmu i egzibicionizmu, već o političkoj i nacionalnoj odgovornosti”, poručio je Hasanbegović koji je na pitanje očekuje li podršku još koga od stranačkog vodstva, naglasio da će svatko postupiti po svojoj savjesti.

Što kaže Statut HDZ-a?

Podsjetimo, prema Statutu HDZ-a, član stranke koji se na izborima nađe na kandidacijskoj listi druge stranke automatski se izbacuje iz HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u Splitu je u nedjelju rekao da nema dileme oko Hasanbegovićeve sudbine u HDZ-u. Premijer je kazao da Hasanbegović zna da statut HDZ ne dozvoljava na članovi stranke budu na nekoj drugoj listi, prenosi N1.

“Statut je sasvim jasan, ako idete na listi koja nije HDZ-ova, onda ste vi praktički sami donijeli odluku da nećete više biti član HDZ-a. Odabir je njegov, a posljedice su sasvim izvjesne”, kazao je Plenković. “Kakve će naše relacije biti u budućnosti, o tome ćemo mi razgovarati”, dodao je.

I potpredsjednik Sabora, Željko Reiner, gostujući je u Točki na tjedan komentirao je Hasanbegovićev potez. ” Statut HDZ-a je vrlo jasan i nedvosmislen. Statut kaže ako netko na izborima bude na listi druge stranke, dakle stranke koja se suprotstavlja HDZ-u, on će se isključiti iz stranke. To kaže Statut HDZ-a, a s njim će se sigurno razgovarati nakon izbora, možda i prije izbora. U Statutu HDZ-a sve jasno piše”, rekao je Reiner.

You may also like